Gemeente Achtkarspelen


Gezamenlijke aanpak asbestverwijdering

De Friese gemeenten en de woningcorporaties in Fryslân pakken de verwijdering van asbest samen aan. Dit betekent dat wanneer het noodzakelijk is asbest uit het woningbezit van de corporaties te verwijderen, dit voortaan sneller gaat. Op 7 januari jl. ondertekenden de partijen in De Buitenplaats in Earnewâld hiervoor het convenant asbestverwijdering. Het is uniek dat zo veel partijen hierin samenwerken.

In het convenant spreken de betrokken partijen af dat ze gaan werken volgens het Aedes-protocol âAsbestverwijdering bij mutatie en klachtenonderhoudâ. Hierin staat onder welke voorwaarden en met welke vervolgstappen een corporatie van de gemeente een paraplu-sloopvergunning kan krijgen. Met deze vergunning kan een corporatie asbest verwijderen uit alle woningen die zij verhuren. Ze hoeven dan niet voor elke woning een vergunning aanvragen voor het verwijderen van asbest. Het verwijderen gebeurt op het moment dat het huis leeg staat door verhuizing en er eventueel asbest is aangetroffen.

Met de ondertekening van het convenant is in Fryslân de eerste stap gezet om de professionaliteit in asbestverwijdering te vergroten. De partijen bundelen de krachten en zetten hun kennis in. Ook het toezicht en de handhaving wordt verbeterd door de samenwerking. Het convenant is tot stand gekomen door de Friese werkgroep asbest waarin de betrokken overheden zijn vertegenwoordigd. Hierbij is samengewerkt met de Friese Woningcorporaties en het Fries handhavingsoverleg. Hierin zitten onder meer de Friese gemeenten, Wetterskip Fryslân, de politie Friesland en de provincie Fryslân.

Wat betekent het voor de burger? De inademing van asbeststof is schadelijk voor de gezondheid. Alleen al in 2009 waren er in Nederland 800 slachtoffers, als gevolg van het werken met asbest. De samenwerkende partijen zijn ervan overtuigd dat de problemen met asbest gezamenlijk moeten worden aangepakt. Alleen op deze manier kunnen de risicoâs worden verminderd.

Dat nu 31 gemeenten en 12 corporaties de krachten bundelen is een fantastisch succes, vooral voor de volksgezondheid.

Â