'SGR lapt vonnis rechtbank aan de laars'

07/01/2010 15:59

SGR-GEDUPEERDEN

SGR-GEDUPEERDEN

Persbericht

07-01-2010

Nieuw kort geding tegen SGR

SGR lapt vonnis rechtbank aan de laars

De Stichting Garantiefonds Reisgelden weigert de uitspraak te respecteren van de rechtbank in Rotterdam, dat touroperators die vooral reizen naar Turkije verzorgen, niet uit de SGR mogen worden gezet. SGR blijkt niet bereid te zijn om de besluiten tot beëindiging van het deelnemerschap in te trekken zodat de daartegen ingestelde beroepsprocedures zullen worden voortgezet. De SGR is evenmin bereid om het vonnis van toepassing te verklaren op andere vergelijkbare touroperators. Dit terwijl de schorsing van het besluit dat "Turkije-specialisten" niet langer deelnemer van de SGR mogen zijn, ook op hen zijn doorwerking heeft. De SGR gaat dus, ondanks de uitspraak van de rechter, door met de uitzettingsprocedure van de Turkije-specialisten en de uitvoering van de hogere financiële eisen (5% bankgarantie in plaats van 1,5%). Dit terwijl de rechter uitdrukkelijk heeft bepaald dat de "Turkije-specialisten" als deelnemer van de SGR het oordeel van de bodemrechter over de rechtsgeldigheid van het besluit hen als deelnemer te weren moeten kunnen afwachten. Zes nieuwe gedupeerde Turkije-specialisten hebben daarom vandaag wederom een kort geding tegen de SGR aangespannen.

De advocaat van de gedupeerde Turkije-specialisten, Mark Meijjer stelt: " De SGR negeert glashard het vonnis van de rechter en gaat onverminderd op de ingeslagen weg door. De SGR brengt daarmee weer schade toe aan de Turkije-specialisten. Wij stellen de SGR daarvoor aansprakelijk. We zullen in kort geding vorderen dat het eerdere vonnis ook op deze ondernemers van toepassing is."

Inmiddels heeft de SGR aangekondigd dat zij bij het Gerechtshof in Den Haag hoger beroep zal instellen tegen het vonnis van de kort geding-rechter in Rotterdam. Totdat in dat hoger beroep zal zijn beslist blijft het vonnis van de kort geding rechter van toepassing. Dat vonnis wordt door het hoger beroep niet opgeschort.

SGR wilde touroperators die grotendeels reizen naar Turkije verzorgen uit het fonds zetten omdat ze volgens het SGR een financieel risico zouden vormen. Dit naar aanleiding van drie faillissementen in de afgelopen zomer van touroperators op Turkije. Daarop werden op 14 december vorig jaar door de SGR zonder enig overleg alle touroperators, die al sinds jaar en dag met veel succes voornamelijk reizen naar Turkije verzorgen, te verstaan gegeven dat ze uit de SGR zouden worden gezet. Het besluit daartoe werd goedgekeurd door de Raad van Toezicht dat voornamelijk gevormd wordt door de grote touroperators. Als alternatief kunnen ze zich wel aansluiten bij een nieuw garantiefonds voor zogeheten Turkije-specialisten, waaraan hoge kosten en zware administratieve voorwaarden zijn verbonden. In totaal gaat het om 19 touroperators die gedupeerd worden door omstreden maatregel van de SGR.

Volgens de SGR-gedupeerden speelt bij de huidige situatie binnen de SGR dat de grote reisorganisaties proberen hun verloren positie op de lucratieve Turkse reismarkt terug te winnen.

Uitspraak kort geding-rechter

De kort geding-rechter maakte dinsdag duidelijk dat de SGR discrimineert, aan concurrentievervalsing doet en daarbij misbruik maakt van haar machtspositie. De voorgenomen maatregelen van de SGR noemt de rechter in strijd met de redelijkheid en billijkheid. De rechter sluit niet uit dat een bodemrechter in de bodemprocedure de maatregel van de SGR definitief zal vernietigen. De 19 gedupeerde touroperators kunnen volgens het vonnis niet uit de SGR worden gezet totdat de rechter in de bodemprocedure een uitspraak heeft gedaan. Daar heeft de SGR nu lak aan en zij zet de procedure tot uitsluiting van de Turkije-specialisten gewoon door.