Schade jaarwisseling 10-20% lager dan vorig jaar

07/01/2010 16:03

Verbond Van Verzekeraars

Bij de meeste schadeverzekeraars ligt de schade door calamiteiten tijdens de jaarwisseling zo'n tien tot twintig procent lager dan vorig jaar. Het gaat in de meeste gevallen om brandschade aan woningen of auto's. Het totale schadebedrag dat verzekeraars dit jaar uitkeren aan 'oud & nieuw-schade' komt waarschijnlijk uit op zeven miljoen euro, een miljoen minder dan vorig jaar. Dat blijkt uit een peiling onder een aantal grote schadeverzekeraars, die samen meer dan de helft van de schademarkt vertegenwoordigen. Dit komt overeen met de voorlopige schatting die het Verbond op nieuwjaarsdag gaf.

De schadecijfers vallen fors lager uit dan die van de bijzonder onrustige jaarwisseling van 2007-2008. Naast de twaalf miljoen euro voor schade bij particulieren, richtten branden bij scholen destijds ook nog eens voor zo'n twintig miljoen euro schade aan. Landelijke en lokale overheden ondernamen daarop een groot aantal maatregelen. Het Verbond van Verzekeraars ziet in de lagere schade van de afgelopen twee jaar de bevestiging dat dit overheidsbeleid vruchten afwerpt. Niettemin betreurt het Verbond dat er rond dit jaarlijkse volksfeest nog steeds veel schade wordt aangericht door 'vuurwerkvandalen'. Het verhalen van deze schade op de daders zou volgens het Verbond daarom een goede aanvulling zijn op de instrumenten die de overheid nu al inzet. Daarvoor zijn verzekeraars wel afhankelijk van informatie van de politie en het Openbaar Ministerie. Op dit moment wordt er in een aantal politieregio's al gewerkt met een betere informatieuitwisseling tussen politie, Openbaar Ministerie en verzekeraars.

Het Verbond inventariseert alleen de claims voor materiële schade tijdens de jaarwisseling, zoals deze bij schadeverzekeraars zijn binnengekomen. De medische kosten voor slachtoffers van vuurwerkongelukken, die worden gedragen door de zorgverzekeraars, vallen buiten het perspectief. Ook de maatschappelijke kosten door onder meer de extra inzet van politie en hulpdiensten en de schade aan onverzekerde objecten (zoals brandschade aan auto's met alleen WA-dekking) zijn bij deze rekensom niet verdisconteerd.





http://www.verzekeraars.nl