Gemeente Sint-Oedenrode


Persbericht: Intentieovereenkomst realisering landgoed Veerse Heide

Het college van de gemeente Sint-Oedenrode stelt de gemeenteraad voor akkoord te gaan met het voornemen tot ondertekening van een intentieovereenkomst met de heren L. Vos, J. v.d. Linden, J. Dekkers en R. Dekkers om te komen tot realisering van een nieuw landgoed in de nabijheid van de Koeveringsedijk, Damianenweg en Veerse Heide.

In 2003 stemde de gemeenteraad in met de bouw van vier windmolens aan de Koeveringsedijk. Dit was een initiatief van vier agrarische ondernemers. De initiatiefnemers hebben daarnaast een perceel grond in eigendom aan de Veerse Heide met mogelijkheden voor het realiseren van een groot vleeskuikenbedrijf.

In 2006 stelden de gemeenten Schijndel, Veghel en Sint-Oedenrode het Intergemeentelijk Masterplan Vlagheide e.o. vast. Defensie droeg daarbij ook de, in de omgeving gelegen, drie voormalige MOB-complexen over. Het gebied biedt daardoor vele kansen voor toerisme, recreatie, natuur en landschap.

De bouw van windmolens, maar ook het vleeskuikenbedrijf aan de Veerse Heide passen niet binnen de ontwikkeling van dit gebied. Daarom is in overleg met de initiatiefnemers, gemeenten en Provincie Noord-Brabant gezocht naar een passend alternatief. Deze is gevonden in de provinciale regeling Rood voor groen, nieuwe landgoederen in Brabant. Deze regeling geeft kansen voor een nieuw landgoed van ca. 10 ha, waarvan 75 % ingericht wordt als nieuwe natuur, voor publiek toegankelijk.

Het ondertekenen van de intentieovereenkomst is een eerste officiele stap. Hierna volgt het opstellen van een concreet plan; de wijziging van het bestemmingsplan en de door de gemeente gewenste grondtransactie.

Eén van de initiatiefnemers is wethouder R. Dekkers van de gemeente Sint-Oedenrode. De heer Dekkers is niet betrokken geweest bij alle beraadslagingen over dit onderwerp. Bij vergaderingen van het college hierover was hij nooit aanwezig. Vanwege zijn betrokkenheid is de Provincie ingeschakeld om het proces te begeleiden, zoals ook bij de grondtransactie.

Burgemeester Wernerplein 1 5492 GD Sint-Oedenrode tel: 0413-481911 e-mail: info@sint-oedenrode.nl