Provincie Noord-Holland

Jachtverbod vanwege winterweer

07 januari 2010 - Nieuwsartikel

Vanwege de winterse weersomstandigheden heeft de provincie Noord-Holland besloten om vanaf vrijdag 8 januari de jacht op wildsoorten (fazanthaan, wilde eend, konijn en houtduif) te sluiten.

De jacht op de haas en fazantenhen is al sinds afgelopen 31 december gesloten. Ook de geldende ontheffingen voor het doden van overwinterende ganzen en smienten zijn per 8 januari aanstaande tijdelijk opgeschort. De provincie heeft dit besluit genomen in overleg met verschillende organisaties, zoals het Faunafonds, de Faunabeheereenheid, LTO en de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging.

Door het aaneengesloten sneeuwdek zijn de dieren extra benadeeld doordat ze slecht aan voedsel kunnen komen. Ook een groot deel van de wateren in Noord-Holland is bevroren. Dit zijn de redenen om de jacht tot nader order te sluiten. Wettelijk gezien sluit de jacht op de genoemde wildsoorten sowieso al op 31 januari. Omdat uit weersverwachtingen blijkt dat de winterse weersomstandigheden nog enige tijd kunnen voortduren, heeft de provincie Noord-Holland besloten tot een jachtverbod.

De genomen maatregelen gelden voor de gehele provincie Noord-Holland. Voor ontheffingen die zijn afgegeven vanwege de bescherming van de vliegveiligheid op de vliegvelden De Kooij in Den Helder en Schiphol geldt een uitzondering. Vanwege de vliegverkeersveiligheid blijven de bestaande ontheffingen in deze gebieden gewoon van kracht.

Zodra er sprake is van een verbetering van de weersomstandigheden, wordt het besluit herzien of ingetrokken.

---