Gemeente Rotterdam

gemeentebestuur wil toepassing huisvestingsvergunning voortzetten

07 januari 2010 | Bestuursdienst | persbericht

Het gemeentebestuur wil de toepassing van de huisvestingsvergunning in de wijken Carnisse, Hillesluis, Oud Charlois en de Tarwewijk voortzetten tot 2014 en de maatregel per 13 juni 2010 invoeren in de wijk Bloemhof.

Het college heeft vandaag de gemeenteraad voorgesteld hiervoor een verzoek in te dienen bij de minister van Wonen, Wijken en Integratie. Ook stelt het college voor om toepassing van de maatregel in de hotspotstraten te beëindigen. Het voorstel volgt naar aanleiding van de uitkomsten van het evaluatieonderzoek naar de werking van de huisvestingsvergunning in de periode juli 2006 - juli 2009. Uit dit onderzoek blijkt dat de maatregel werkt: de verhouding werkenden niet-werkenden in de aangewezen gebieden is meer verbeterd dan in de overige gebieden.

In totaal zijn 6.469 aanvragen voor een huisvestingsvergunning ingediend. Van de aanvragen zijn er 4.980 (77%) toegekend en 342 (5%) geweigerd. Aanvragers met een afwijzing zijn niet kansloos op de woningmarkt. 234 Personen (68%) hebben op korte termijn andere woonruimte elders in Rotterdam of de regio gevonden.

Het evaluatieonderzoek is uitgevoerd op basis van een aantal toetsingscriteria: het bijstandsniveau, de veiligheidsindex, de sociale index, de buurtsignalering, de kansen bij afwijzing op een andere woning in de regio, gevolgen voor verschillende groepen woningen en kosten van de uitvoering. Strikte toepassing van de criteria zou moeten leiden tot het besluit om te stoppen met de maatregel in de wijken Carnisse, Hillesluis en Oud-Charlois, doorgaan in Tarwewijk en invoeren in Bloemhof. Omdat de verbetering in de wijken Carnisse, Hillesluis en Oud-Charlois nog broos is en verlenging op grond van de wet niet mogelijk is op een later moment, wil het gemeentebestuur de maatregel in deze gebieden toch verlengen. Wethouder Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening): "Het aanpakken van problemen vergt een lange adem. Het is belangrijk om in een aantal wijken door te pakken om de verbetering voort te zetten." Van alle gebieden is het bijstandsniveau het meest gedaald in de hotspotstraten. Voor dit gebied wordt voorgesteld om de toepassing van de maatregel per 13 juni 2010 te beëindigen.

Wethouder Karakus benadrukt dat de maatregel bedoeld is om de kwetsbare wijken zoveel mogelijk te ontzien: "De huisvestingsvergunning is niet `dé oplossing' maar een tijdelijk instrument om de problemen in de wijken sneller aan te pakken. Doorgaan met het opknappen van woningen, bestrijding van overbewoning, huisjesmelkerij en maatregelen op sociaal en economisch terrein is cruciaal."

Volgens de evaluatie is er voldoende draagvlak voor de maatregel onder bewoners en professionals. Een punt van zorg is de grote toestroom van werknemers uit Midden- en Oost Europa en de daarmee samenhangende overbewoning. Daar waar de huisvestingsvergunning is bedoeld om deze kwetsbare wijken te ontlasten, leidt de toestroom van deze doelgroep weer tot een extra belasting. Om dit probleem aan te pakken wordt nog steviger ingezet op de aanpak van overbewoning.

De huisvestingsvergunning is op 1 juli 2006 op grond van de Rotterdamwet ingevoerd. De maatregel wordt toegepast voor 20.000 huurwoningen in de Tarwewijk, Hillesluis, Carnisse, Oud-Charlois en de hotspotgebieden. Voor deze gebieden geldt de eis dat een woningzoekende over een `inkomen uit werk' (een inkomen uit dienstbetrekking, zelfstandig bedrijf op beroep, regeling vrijwillig vervroegd uittreden, AOW, ouderdoms- of nabestaandenpensioen, of studiefinanciering) moet beschikken. Het bedrag dat met het `inkomen uit werk' wordt verdiend moet wel minimaal zo hoog zijn als het bijstandsniveau.