Politie Gelderland-Midden

Politie waarschuwt voor oplichters aan de deur

Publicatiedatum: 7-1-2010 16:33:21

AANVULLING PERSBERICHT BABBELTRUC

RENKUM- In de gemeente Renkum zijn er in het nieuwe jaar zo'n tiental mensen slachtoffer geworden van oplichters aan de deur die de zogenaamde babbeltruc toepassen. De politie waarschuwt dan ook alert te zijn op dit soort praktijken.

Deze werkwijze en manier van oplichten komt vaker voor in de politieregio Gelderland-Midden. Onlangs werden er door tien mensen aangifte gedaan van oplichtingen in de gemeente Renkum. De meeste slachtoffers zijn oudere mensen.

Energiemaatschappij
Vooral oplichters die zich voordoen als medewerkers voor een energiemaatschappij maken het erg bont. Ze proberen in te spelen op de angst van de slachtoffers door te vertellen dat er een mogelijk explosiegevaar is waardoor men de woning in moet voor onderzoek om de veiligheid van het slachtoffer te kunnen garanderen. Vervolgens proberen ze met een soort mobiele telefoon illegaal pinpasgegevens met pincode te ontfutselen waarna ze geld van de rekeningen van de argeloze slachtoffers plunderen.

TIPS om oplichting aan de deur te voorkomen
o Geef NOOIT uw pincode of waardevolle spullen af! o Ga NOOIT in op afspraken aan de deur!
o Houd uw pinpas en pincode altijd apart!
o Als er iemand bij u aan de deur komt, vraag dan altijd om een identiteitsbewijs. Controleer dat ook in de hand, vaak gebruikt men een vals identiteitsbewijs.
Onder andere energiebedrijven, zorginstellingen, banken en de politie zijn zelfs verplicht zich te legitimeren. o Wees alert bij vreemden. Raak niet in paniek! Blijf rustig en zeg dat u even belt met het bedrijf waarvan de betreffende persoon zegt te komen om te controleren of het klopt. Laat degene aan de deur NIET binnen. Geef aan dat u (indien u geïnteresseerd bent) op een ander tijdstip een afspraak wilt maken of een afspraak bij bijvoorbeeld de bank of het bedrijf zelf. Neem dan altijd
contact op met de bank of het bedrijf en raadpleeg een bekende of familielid.
o Laat een onbekende klusjesman, tuinman of iemand die vraagt om uw pinpas of om geld niet binnen en ga vooral niet in op hun verzoek. Hoe betrouwbaar en verzorgd de persoon ook lijkt of hoe hoog de nood ook is. o Onthoud dat medewerkers van een bank, een verzekeringsmaatschappij, de thuiszorg etc. niet onaangekondigd
bij u aan de deur komen voor financiële zaken.
Hiervoor wordt altijd een afspraak gemaakt!

Vertrouwt u de situatie niet of bent u toch opgelicht, doet u dan vooral aangifte bij de politie. Met uw gegevens kunnen we de oplichter(s) opsporen en met voldoende bewijs laten veroordelen. Neem contact op met de politie via 0900-8844 en maak een afspraak voor het doen van aangifte. Hierdoor voorkomt u wachttijden er wordt tijd vrijgemaakt voor u aangifte en kunt u al uw informatie kwijt.

voor nadere informatie:
Persloket Bureau Communicatie
Politie Gelderland-Midden
026 376 3053

---