Nieuw-Vlaamse Alliantie


Regering moet financiële steun voor Congo onder de loep nemen (07/01/10)

Kamerlid Peter Luykx (N-VA) roept minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere op om een duidelijk signaal te geven aan Kinshasa. Indien België haar moreel gezag wil handhaven, moet zij pertinente voorwaarden durven koppelen aan de financiële steun die ze aan de Congolese regering geeft, zegt Luykx. Financiële ondersteuning voor onze voormalige kolonie loont enkel wanneer een stabiele en betrouwbare regering de touwtjes in handen heeft.

Volgens N-VA slaat Eurocommissaris voor Ontwikkeling Karel De Gucht de nagel op de kop wanneer hij stelt dat het binnenlands beleid van Congo één grote knoeiboel is. Niemand kan ontkennen dat de situatie voor de bevolking met de dag schrijnender wordt. Daarom ook schaart de voltallige Europese Commissie zich achter de woorden van De Gucht, terwijl in eigen land onze regering weigert om een duidelijk standpunt in te nemen. Leterme zei vandaag in de Kamer dat hij de relaties met Congo verder wil normaliseren. Hij ziet dan ook geen graten in het bezoek van minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere aan Kinshasa binnenkort. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel sloot op 21 december jongstleden nog een nieuw akkoord met Congo. Daarbij werd de gouvernementele ontwikkelingssteun verhoogd van 195 miljoen over vier jaar, naar 280 miljoen. En dit zonder bijkomende noemenswaardige voorwaarden te stellen aan bijvoorbeeld deugdelijke bestuur of corruptiebestrijding.

Peter Luykx vraagt de regering om de financiële steun voor Congo opnieuw onder de loep te nemen. België zou beter de programmas waarbij NGOs direct betoelaagd worden verder uitbreiden in plaats van het geld eerst langs de Congolese overheid te laten passeren, zegt Luykx. Nu wordt er jaarlijks dubbel zoveel besteed aan gouvernementele samenwerking (54.284.190 euro) dan aan ondersteuning van NGOs (23.352.054 euro) (bron cijfers DGOS 2008). De vraag is of al die miljoenen ook daadwerkelijk voor de aanleg van bijvoorbeeld wegen en bruggen worden gebruikt? En of er niet telkens stiekem een deel in de broekzak van de regering verdwijnt? Voor we nog meer geld weggeven, moet hierover meer duidelijkheid komen, vindt Luykx. Financiële ondersteuning voor onze voormalige kolonie loont enkel wanneer een stabiele en betrouwbare regering de touwtjes in handen heeft.

Auteur:
Peter Luykx
Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Adjunct-woordvoerder N-VA Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be