Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Duidelijkheid bij peilafwijkingen

Publicatiedatum : 7 januari 2010

Het is onze taak om het water in de waterlopen binnen ons beheergebied op peil te houden. Dit betekent dat wij voor elk peilgebied dat wij beheren een peil bepalen, dat wij vaststellen in een peilbesluit. Doordat er in een peilbesluit niet altijd rekening kan worden gehouden met alle specifieke gebruiksfuncties kan er een (eventueel tijdelijke) afwijking van het peilbesluit nodig zijn. Om af te wijken van het peil uit een peilbesluit hebben inwoners een vergunning nodig. In deze vergunning is het afwijkende peil dat ze mogen voeren vastgelegd.

Wanneer wij een vergunningsaanvraag voor een peilafwijking ontvangen, wordt deze aan beleid en beleidsregels getoetst. Onduidelijkheid over deze beleidsregels leidde regelmatig tot discussies over het wel of niet verlenen van een vergunning. Ook was het nieuw vastgestelde beleid (o.a. Waterwet, Provinciaal Waterplan, WBP4) nog niet uitgewerkt in de beleidsregels.

Om deze reden zijn onlangs de 'Beleidsregels Peilafwijkingen 2009' opgesteld. Uitgangspunt hiervoor is dat elke aanvraag om af te wijken van het vastgestelde peil op dezelfde manier wordt getoetst, aan de hand van de nieuwe beleidsregels. Hierbij houden we rekening met de verschillende gebiedsspecifieke omstandigheden en belangen van inwoners en/of belangengroepen. Daarom zijn er naast algemene richtlijnen ook gebiedsspecifieke eisen in de beleidsregels opgenomen. Na het verlenen van de vergunning kan de goedgekeurde peilafwijking vervolgens ook worden gehandhaafd.

De Beleidsregels Peilafwijkingen 2009 zijn in september 2009 vastgesteld en vervolgens gepubliceerd in verschillende kranten.
* Beleidsregels Peilafwijkingen 2009 (pdf)