Stadsdeel Amsterdam-Noord

Strooizout schaars na dit weekend

Tot en met dit weekend is er voldoende strooizout voor de doorgaande wegen in Amsterdam (hoofdnet OV en hoofdnet auto). Bij een aantal stadsdelen zijn de zoutvoorraden voor het onderliggende wegennet op of er is onvoldoende in voorraad om het weekend door te komen. Door het aanhoudende winterweer en het oprakende zout kan het met name maandag glad zijn in de stad.

De Centrale Stad en de stadsdelen werken met man en macht om de gladheid te bestrijden. Om de stad zo goed mogelijk bereikbaar en verkeersveilig te houden ligt de prioriteit momenteel bij het hoofdnet OV en -auto. Dit vanwege de grotere verkeersdrukte in combinatie met hogere snelheden in vergelijking met het onderliggend wegennet. Daarbuiten ligt het accent voornamelijk bij het begaanbaar houden van mogelijk gevaarlijke objecten als bruggen en viaducten.

Het zout voor Amsterdam komt uit Duitsland. Op dit moment zijn leveringen per boot onderweg. Aanstaande dinsdag wordt een voorraad van 350 ton geleverd. Dit wordt gebruikt voor het hoofdnet OV en -auto maar is niet toereikend om alle stadsdelen van strooizout te voorzien. Dat kan pas eind volgende week wanneer naar verwachting nog eens 3000 ton strooizout wordt geleverd.

Portefeuillehouder Harm-Jan van Schaik:

"De gladheid treft ons allemaal. Als deelnemer aan het verkeer moeten we ons steeds bewust zijn van mogelijke gladheid en meer dan anders voorzichtig zijn op straat. Ook roep ik bewoners en bedrijven op om de trottoirs voor hun woning of bedrijf begaanbaar te maken. Het stadsdeel doet zijn uiterste best om de gladheid te bestrijden. Ik heb groot respect voor de mensen van onze winterdienst die naast hun normale werk 24 uur per dag klaar staan om sneeuw en ijs te bestrijden. Maar we kampen nu met een situatie waar niet tegenop te strooien is."

Als aanvullende maatregel strooit het stadsdeel in Landelijk Noord met zand. Dat kan maar in beperkte mate, omdat de riolen verstopt raken als er teveel zand in komt.
Gezien de beperkte voorraad zout is het nu niet mogelijk voor particulieren om strooizout op de werf op te halen.