GroenLinks
Optreden tegen criminaliteit in Culemborg

GroenLinks is er glashelder over dat wat er in de Staatsliedenbuurt in Culemborg gebeurt niet door de beugel kan. Het in brand steken van auto's, het vernielen van spullen, bedreigingen, het mishandelen van of het inrijden op mensen is crimineel gedrag. De maatschappelijke impact is enorm. De gevoelens van machteloosheid, angst en boosheid bij de bewoners die in die buurt wonen zijn groot. Het is de taak van politie en justitie om de rotte appels op te sporen en voor de rechter te brengen.

Niet alle overlast is criminaliteit. Maar ook overlast moet bestreden worden. Ook daarover zijn inwoners boos en voelen ze zich machteloos en willen ze dat er iets aan gebeurt. Het aanpakken van overlast, meestal veroorzaakt door meelopers, moet vooral slim gebeuren en niet alleen hard. Als overlast moet stoppen, is de beste aanpak soms repressief en soms preventief. In alle gevallen is bemoeienis nodig van instanties, politie, buurtbewoners en ouders; soms wordt gestraft. Het jongerenwerk moet zich vooral richten op jongeren die thuis niet goed terecht kunnen of waar de thuissituatie te wensen overlaat.

GroenLinks in Culemborg pleit al langer voor een buurthuis waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten. De gemeente moet doorgaan met jeugdinterventiewerk, gezinsbegeleiding, buurtouders, werkloosheidsbestrijding, buurtbemiddeling en het zoeken naar en praten met bruggenbouwers. Er moet nog harder gewerkt worden om de eenzijdige samenstelling van sommige wijken in Culemborg aan te pakken. Om in de toekomst dit soort problemen te voorkomen moet er nu eindelijk werk gemaakt worden van het tegengaan van segregratie in het basisonderwijs.

GroenLinks wil verder dat de gemeente een zogenaamd sociaal calamiteitenplan opstelt om in een vroeg stadium maatschappelijke onrust en escalatie te voorkomen. Doel daarvan is niet alleen om te reageren op incidenten die zich voordoen, maar de dieperliggende problematiek aan te pakken. Daarnaast moeten bemiddelaars worden ingeschakeld die gespecialiseerd zijn in conflicten waarbij groepen met een verschillende culturele achtergrond zijn betrokken.