Waterschap Dommel

Wijziging 5-meter mestvrije zones

Waterschap De Dommel is in Midden- Brabant verantwoordelijk voor schoon, voldoende en veilig oppervlaktewater. Om dit te bereiken, is het onder andere noodzakelijk dat er geen nitraatuitspoeling plaatsvindt vanuit landbouwgronden en dat onze natuurlijke watergangen beschermd blijven. Per 1 januari 2010 worden daarom wijzigingen doorgevoerd in de 5-meter brede mestvrije zones langs ecologisch waardevolle waterlopen.

Nieuwe wet

Per 1 januari 2010 worden door LNV, op verzoek van onder andere Waterschap De Dommel, wijzigingen doorgevoerd in de 5-meter brede mestvrije zones langs ecologisch waardevolle waterlopen. Bestaande zones kunnen vervallen, nieuwe worden aangewezen of de situatie verandert niet. Waterschap De Dommel heeft alle betreffende ingelanden persoonlijk een brief gestuurd met daarin uitleg over de wijziging. Het waterschap zal regelmatig controles uitvoeren. Door middel van de milieuvluchten die het waterschap jaarlijks uitvoert worden de aangewezen waterlopen gecontroleerd.

5-meter zone

Om uitspoeling via de bodem en afspoeling via het maaiveld van meststoffen naar beken te voorkomen, mag binnen een strook van vijf meter van een beek niet worden bemest. Deze uitspoeling bevat schadelijke stoffen voor het oppervlaktewater. Op de aangewezen 5-meterstrook mag niet hetzelfde gewas worden geteeld als op de rest van het perceel (behalve gras) en het mag niet bemest worden met dierlijke mest, kunstmest of andere meststoffen. In de 5-meter zone mag wel beweid worden door vee, braak liggen, gemaaid worden en ingezaaid met een ander bouwlandgewas dan op de rest van het perceel.

Achtergrond informatie

Op www.minlnv.nl/loket staat welke watergangen per 1-1-2010 wel, niet of gedeeltelijk onder de 5-meter zone vallen. Telefonisch kunt u over deze regeling ook nadere informatie krijgen op werkdagen tussen 08.30 en 16.40 uur bij Het LNV-loket: tel. 0800-2233322 (gratis).