FNV Bondgenoten

Bonden: moeizame onderhandelingen cao Rabobank

Het overleg vandaag voor een nieuwe cao voor het personeel van Rabobank verliep zeer moeizaam. De vakbonden De Unie, FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en de BBV zijn niet te spreken over de houding van de bank in de onderhandelingen.

"Rabobank geeft niet thuis als het gaat om afspraken over inkomensontwikkeling", aldus de bonden. "Ondanks het uitzonderlijke bedrijfsresultaat van de Rabobank en de bijzondere positie in de financiële sector, lijkt het coöperatieve gedachtegoed niet voor de inkomensontwikkeling voor het personeel te gelden." Vandaag heeft de Rabobank geen enkele substantiële beweging gemaakt, terwijl de bonden slechts een gematigde koopkrachtverbetering hebben voorgesteld.

Alleen op voorwaarde dat het geen cent mag kosten, is de bank bereid om over enkele voorstellen te praten. "Onvoorstelbaar voor een bank die in 2009 nog een forse productiviteitsverbetering heeft gerealiseerd. De leden delen mee in de winst, maar de medewerkers, die zich hiervoor hebben ingezet, blijven in de kou staan."

Woensdag 27 januari aanstaande zitten de partijen weer aan tafel. Vakorganisaties hebben de onderhandelingsdelegatie van de Rabobank te kennen gegeven dat een resultaat nog ver weg is als er geen enkele ruimte geboden wordt. De bonden zullen de komende tijd gebruiken om hun oor te luister te leggen bij de achterban en de gezamenlijke medezeggenschap van de Rabobank organisatie.

De cao bij Rabobank geldt voor circa 40.000 mensen.