Gemeente Enschede

Rechter schorst intrekking ontheffing toegang taxi's Stadserf

De rechtbank van Almelo heeft vandaag uitspraak gedaan in de rechtszaak die zeven taxibedrijven hadden aangespannen tegen de gemeente Enschede over de toegang tot het Stadserf op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond. De rechter heeft de taxibedrijven in het gelijk gesteld. De rechter vindt dat de gemeente Enschede ten onrechte feitelijk de horecavereniging laat bepalen welke taxibedrijven toegang hebben tot het Stadserf tijdens deze periodes.
B&W heeft daarom besloten om met ingang van vandaag, donderdag 7 januari, alle ontheffingen voor taxi's voor deze avonden in te trekken. Dit betekent dat tijdens uitgaansavonden tussen 23.00 uur en 06.00 uur voorlopig tot 1 april geen taxi's meer op het Stadsderf mogen komen en gebruik moeten maken van de reguliere standplaatsen rondom de binnenstad.
De taxibedrijven en de horecaondernemers zijn geïnformeerd over de situatie.
De gemeente onderzoekt in de komende periode wat de consequenties van de uitspraak zijn en welke mogelijkheden er zijn om de toegang van taxi's tot het Stadserf te regelen.

Tussen 1 mei en 1 oktober vorig jaar was na overleg met de taxibranche en de horeca dezelfde maatregel van kracht. Die was toen ingesteld, omdat het aantal taxi's op en rond de Oude Markt dermate was toegenomen dat er problemen ontstonden op het gebied van openbare orde en veiligheid. Zo werd bijvoorbeeld voor hulpdiensten het gebied rond de Oude Markt moeilijk bereikbaar. Gemeente, horeca en taxibranche hebben daarom samen een andere aanpak ontwikkeld die de toegang tot het Stadserf tijdens de genoemde avonden regelde. Deze bleek in de praktijk ook te voldoen. Een aantal taxibedrijven kon zich echter niet vinden in de aanpak en is daarom de rechtszaak begonnen. Overigens moet de gemeente nog een besluit nemen over de ingediende bezwaarschriften.

Geplaatst: 07 januari 2010.

7 januari 2010