Gemeente Enschede

Advies om alert te blijven op mogelijke gladheid bij sneeuwval

Ook in Enschede is de afgelopen weken door Twente Milieu veelvuldig gestrooid en sneeuw weggeschoven om de wegen begaanbaar te maken. Het schema dat de routes en acties bepaalt is door de gemeenteraad vastgelegd in het gemeentelijk gladheidsbestijdingsplan. Er is nog voldoende zout voor reguliere gladheidbestrijding, maar bij sneeuwval is meer zout nodig. Om te voorkomen dat er in de komende weken een tekort ontstaat wordt ervoor gekozen om bij sneeuwval met minder zout te strooien. Dit leidt tot het advies aan alle weggebruikers om bij sneeuwval de komende periode extra goed op te letten in het verkeer en zoveel mogelijk gebruik te maken van de doorgaande verkeersroutes.

Als het de komende dagen/weken hard gaat sneeuwen wordt de prioriteit gelegd bij de belangrijke, doorgaande wegen. De overige wegen die normaal gesproken ook worden voorzien van strooizout worden in dat geval niet gestrooid, maar hiervan wordt slechts de sneeuw weggeschoven. Om weggebruikers alvast in te lichten over deze mogelijke aanpassing, die dus in werking treedt als daar aanleiding voor is, adviseert de gemeente Enschede nu al alle weggebruikers om, wanneer het gaat sneeuwen, extra alert te zijn op mogelijke gladheid.

De wethouder vindt dat het strooiplan goed functioneert: "De afgelopen weken is door Twente Milieu fantastisch werk geleverd in het sneeuw- en ijsvrij maken van onze wegen. Ook de binnenstad is- zeker in vergelijking met vorig jaar - goed bereikbaar. Naar aanleiding van de problemen van destijds, hebben we deze winter onze aanpak voor de binnenstad bij wijze van proef aangepast. De verschillen zijn goed te zien", aldus de wethouder.
"Net als in heel Nederland is strooizout slecht verkrijgbaar. De voorraad strooizout is ook in Enschede door de herhaalde sneeuwval en vorst geslonken. Inmiddels is al bijna 2.000.000 kg zout gestrooid deze winter. Natuurlijk hopen we die zo snel mogelijk weer te kunnen aanvullen, maar we moeten misschien keuzes gaan maken als het de komende weken gaat sneeuwen en geen leveringen van zout mogelijk zijn. We vragen daarom mensen nu al om extra op te letten op het moment dat het weer hard gaat sneeuwen. Het kan dan glad worden op plekken waar weggebruikers dat niet verwachten".

Als het weer aanhoudt zoals het nu is, dus weinig neerslag, is de voorraad aan zout voldoende om het tot aan de volgende levering door Akzo de gladheid te bestrijden zoals de afgelopen weken is gebeurd. Uitgebreide informatie over wat de gemeente doet om gladheid te bestrijden en wat u zelf kunt doen, is te vinden op het digitale loket van de gemeente Enschede, te bereiken via www.enschede.nl Wie in het loket zoekt onder "Gladheidsbestrijding" vindt naast tips ook de Enschedese strooikaart die aangeeft welke wegen worden gestrooid.

Geplaatst: 07 januari 2010.

7 januari 2010