TNS NIPO

TNS NIPO-RTL publicaties

7 januari 2010

Nederlanders verwachten minder medailles bij Winterspelen Over het komende WK Voetbal is men optimistischer

Bij de vorige Olympische Winterspelen in Turijn sleepten de Nederlandse wintersporters negen medailles in de wacht, waaronder drie gouden. Een prima prestatie. Alleen in 1998 behaalde Nederland meer medailles bij de Winterspelen. Toen namen onze sporters elf medailles mee naar huis. Een kwart (26%) van de Nederlanders denkt dat de Nederlandse ploeg dit jaar in Vancouver meer medailles zal winnen dan in 2006. Maar liefst 43 procent denkt echter dat het er dit keer minder dan negen worden, en nog eens 17 procent denkt dat Nederland met opnieuw precies negen medailles naar huis gaat. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO, in opdracht Editie NL.

WK Voetbal 2010: helft Nederlanders verwacht Oranje bij laatste vier Van alle Nederlanders denkt zes procent dat Oranje wereldkampioen gaat worden in Zuid-Afrika. Het dubbele aantal (13%) verwacht minimaal een finaleplaats en een derde denkt dat Nederland de halve finale haalt. Als we dit bij elkaar optellen, denkt vijftig procent van de Nederlanders dat ons land bij de laatste vier eindigt.

WK 2006
Deze verwachtingen komen sterk overeen met die van vier jaar geleden, voorafgaand aan het WK 2006 in Duitsland. Uit een TNS NIPO onderzoek van juni 2006 bleek dat - net als nu - zes procent verwachtte dat we wereldkampioen zouden worden en dat dertien procent dacht dat we de finale van het WK zouden halen. Drie op de tien (28%) Nederlanders dachten dat Nederland in 2006 de kwartfinale zou halen. In werkelijkheid werd Nederland in de achtste finale, oftewel de tweede ronde, in een dramatische wedstrijd tegen Portugal (zestien gele en vier rode kaarten!) uitgeschakeld. In de groep wonnen we van Servië/Montenegro en Ivoorkust, en we speelden gelijk tegen Argentinië.

F7040 | TNS NIPObase CAWI | Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Editie NL. Het veldwerk is uitgevoerd van 30 december 2009 tot en met 3 januari 2010. In totaal werden 716 personen van 18 jaar en ouder ondervraagd (n=716).