Ingezonden persbericht

100 jaar zomerkampen bij YMCA Vakanties

YMCA Vakanties viert in 2010 haar 100-jarig bestaan. In de zomer van 1910 kwamen in de bossen van Hoenderloo de eerste jongeren bijeen die het begin vormden van de jarenlange traditie van ontmoetingen door jongeren met daaraan gekoppeld een overnachting, vanuit de gedachte dat er dan meer uit een bijeenkomst te halen valt. Anno 2010 gaan er jaarlijks zo'n 1750 kinderen en jongeren tussen de 6 en 25 jaar een week of langer met YMCA Vakanties op zomerkamp.

Nieuwe vrienden maken
Tijdens een jeugdkamp zijn de kinderen de hele dag bezig met activiteiten die bij hun leeftijd passen. Dit varieert van actieve spelen tot maffe verkleedpartijen en van sportieve uitdagingen tot creatieve knutselmiddagen. Een team van enthousiaste en goed getrainde vrijwilligers verzint en begeleidt dit programma. Zij zijn bij de kinderen vanaf de aankomst op de eerste dag tot het vertrek enkele dagen of een week erna. Bijvoorbeeld op het YMCA kampeerterrein in Leusden of in een kampeerboerderij op Schiermonnikoog. Met spelletjes en een gastvrije sfeer creëert de leiding een groepsgevoel. Of kinderen nu alleen komen of met een vriendje of vriendinnetje, ze maken snel nieuwe vrienden en hoeven zich geen moment te vervelen.

"Ouders hebben verschillende redenen om hun kind op te geven," zegt coördinator Joost Vlasblom. "Sommige ouders willen dat hun kind met andere kinderen in contact komt, anderen willen dat het wat zelfstandiger wordt of eens een hele nieuwe ervaring opdoet. Dat is allemaal oké. Wij willen elk kind een te gekke vakantie bieden. Iedereen die daarnaar op zoek is, is bij ons van harte welkom!"

Bleke stadsneusjes
Vlasblom vertelt dit vanuit de jarenlange ervaring die YMCA Vakanties heeft met het organiseren van zomerkampen. In de zomer van 1910 begint de geschiedenis van YMCA Vakanties in de bossen van Hoenderloo. Baron Mackay stelt zijn landgoed ter beschikking om een vakantiekamp te houden voor bleke stadsneusjes. Er staat zelfs een dokter klaar. De kampen ontstonden uit de gedachte dat er meer uit een bijeenkomst gehaald kan worden als er ook een overnachtingsmogelijkheid is.
In de crisisjaren rond 1930 beantwoordt de YMCA aan de vraag naar werkkampen voor werkloze jongeren maar alle jaren sindsdien zijn er ook sport- en spelkampen op verschillende terreinen in heel Nederland waarbij jongeren uitgedaagd worden zichzelf te verbeteren en ontwikkelen.

Passend aanbod
Jongeren is overigens een breed begrip bij YMCA Vakanties. Vanaf 6 jaar zijn er al kampen van drie nachten voor kinderen die nog niet zo lang van huis willen. Oudere kinderen vanaf ongeveer 8 gaan een week van zaterdag tot zaterdag en de jongeren vanaf 18 jaar kunnen twee of meer weken een kampeertrektocht maken door verschillende Europese landen en een aantal bestemmingen daarbuiten. Elke groep bestaat uit deelnemers die ongeveer dezelfde leeftijd hebben dus nieuwe vrienden zijn snel gemaakt.
Het complete aanbod van de vakanties is te vinden op www.ymcavakanties.nl