Ingezonden persbericht

Stena Line BV Žredelijk tevredenŽover resultaten 2009

Hoek van Holland, 7 januari 2010

Ferrymaatschappij Stena Line heeft in 2009 op de Noordzee, gezien de omstandigheden, een Žredelijk resultaatŽgeboekt. Dit verklaarde Pim de Lange, Algemeen Directeur van Stena Line BV, in een terugblik op het afgelopen jaar. Zo vervoerde Stena Line op de route Hoek van Holland - Harwich 469.000 passagiers en 100.000 personenauto's. Er was een stijging van 6% in reizigers en van 4% in personenauto's. De netto inkomsten van de afdeling Travel (voetpassagiers + autopassagiers) bleken met 2% gestegen.

Wat betreft het vrachtvervoer van Stena Line was De Lange duidelijk.
"Als gevolg van de marktsituatie is het door Stena Line totaal vervoerde aantal vrachteenheden op de Noordzee in 2009 met 19% gedaald t.o.v. 2008, namelijk van 354.000 naar 287.000 units. Deze daling is in lijn met de ontwikkeling van de gehele vrachtmarkt tussen het Verenigd Koninkrijk en het Continent", aldus De Lange.

De Stena Line-directeur concludeerde tenslotte dat de business area Noordzee over het afgelopen jaar verliesgevend is geweest, maar dat het resultaat, gezien de marktomstandigheden, echter nog meevalt. Verder was De Lange mild positief gestemd voor de toekomst:
"Het is bekend dat het Verenigd Koninkrijk zelf absoluut onvoldoende produceert om in de eigen behoeften te kunnen voorzien. Daarom zal de import en dus het transport naar het VK, zodra het consumentenvertrouwen zich iets herstelt, weer aantrekken. Ook de Olympische Spelen die in 2012 in Londen zullen worden gehouden, zullen reeds een behoorlijke tijd daarvoor, een positieve uitwerking hebben op de economie van het land. Daarom is het mijn verwachting dat het vrachtvervoer na het 1e kwartaal lichtelijk zal toenemen. Verder verwacht ik dat de olieprijzen van gemiddeld $63/barrel in 2009 zullen stijgen tot gemiddeld $85/barrel in 2010. Ik blijf van mening dat onder de huidige omstandigheden een verdere rationalisatie van de ferryindustrie noodzakelijk is om de sector enigszins gezond te kunnen maken. Wat Stena Line betreft ben ik er
van overtuigd dat wij er, met behulp van onze sterke eigenaar, uiteindelijk beter uit zullen komen dan een aantal van onze concurrenten."

Positieve resultaten kwamen van Stena Line dochter Buro Scandinavia, waartoe ook Buro Britain behoort. De in Scandinavië en Groot-Brittannië-reizen gespecialiseerde touroperator in Amsterdam heeft het zeer goed gedaan in een zwaar concurrerende markt.
Het eindresultaat van Buro Scandinavia is volgens De Lange positief. Hij sprak in dat verband van een geweldige prestatie gezien de marktomstandigheden.