Ingezonden persbericht

Vuurwerkverwijzingen naar Halt flink gedaald

De politie heeft in de afgelopen vuurwerkperiode (december 2009/januari 2010) 2.299 vuurwerkovertreders naar Halt verwezen voor een Halt-afdoening. Tijdens de vuurwerkperiode 2008-2009 waren dat er in totaal 2.934. Dit betekent een daling van 635 verwijzingen, blijkt uit inventarisaties van Halt Nederland, de landelijke organisatie van de Halt-bureaus.

Jongeren van 12 tot 18 jaar worden naar Halt verwezen voor onder andere het te vroeg afsteken van (illegaal) vuurwerk en het aanrichten van vernielingen met vuurwerk.

Regio's
De dalende tendens in de landelijk cijfers wordt weerspiegeld in de verwijzingen van de meeste politieregio's. Rotterdam-Rijnmond neemt, net als voorgaande jaren, het grootste aantal verwijzingen voor zijn rekening (227). Maar ook binnen deze politieregio is er een daling van ca. 36% ten opzichte van vorig jaar te zien (2008-2009: 354). Andere sterke dalers zijn de politieregio's Brabant, Gelderland, Haaglanden en Utrecht. Een eenduidige verklaring voor de daling is er niet. Door de Halt-bureaus worden o.a. het strenge winterweer en de succesvolle schoolvoorlichtingen genoemd.

De regio Noord-Holland Noord laat als enige een duidelijke stijging van het aantal verwijzingen zien.
In de bijlage vindt u het aantal vuurwerkverwijzingen per politieregio.

De cijfers nader bekeken
De meeste jongeren zijn naar Halt verwezen voor het afsteken van vuurwerk buiten de toegestane tijd. 96% van de vuurwerkovertreders zijn jongens. Het percentage jongens ligt bij vuurwerkverwijzingen beduidend hoger dan bij de Halt-delicten als totaal (2008: 75% jongens en 25% meisjes).

Afspraken met politie
De Halt-bureaus werken in de vuurwerkperiode nauw samen met de politie. Er wordt overleg gevoerd, voorlichtingsmateriaal aangeboden en vaak ook afspraken gemaakt over prioriteitsstelling of het aantal verwijzingen.