Gemeente Boxtel

Schaatsen op natuurijs in Boxtel

Nu de vorstperiode al weer een tijdje duurt en de ijsbaan op het Breukelsplein is afgebroken komen bij de gemeente vragen binnen of het ijs op de vennen en plassen in Boxtel veilig is om op te schaatsen. Om duidelijkheid te scheppen heeft de gemeente hiervoor in overleg met de schaatsvereniging Viking?87 nu een draaiboekje opgesteld.

Daarin staat dat de gemeente bij langdurige vorst, zoals nu het geval is, op twee plaatsen in Boxtel de ijsdiktes gaat meten. Daarbij gaat het om de Vorsenpoel in Boxtel-Oost en het Leysenven in park Molenwijk. De ijsdiktes worden op deze twee locaties nu dagelijks gecontroleerd. Op de website van de gemeente worden de ijsdiktes vermeld. Bij recreatieplas De Langspier zorgt schaatsvereniging Viking ?87 voor het meten van de ijsdikte.

Algemeen wordt in Nederland de regel gehanteerd dat het ijs veilig is bij een dikte van minimaal 10 centimeter gemeten op de zwakste plek. Als het ijs zo dik is gaat de afdeling Openbare Werken van de gemeente het ijs van de Vorsenpoel en het Leysenven vegen of schuiven zodat een baan ontstaat.
De kwaliteit van deze baan is sterk afhankelijk van het weer in deze vorstperiode (sneeuwval, harde wind). Maar in alle gevallen blijft het de eigen verantwoordelijk van de schaatsliefhebber om op natuurijs te schaatsen. De gemeente aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid.

Als je toch gaat schaatsen nog enkele tips.
* ga nooit alleen op pad
* zorg voor goed passende schaatsen
* eet en drink op tijd
* zorg bij felle kou voor extra bescherming
* kijk uit voor windwakken vooral bij laagstaande zon
* schaats nooit in het donker
* let op als de kleur van het ijs verandert.

IJsdikte op website
Op de website van de gemeente vermelden we elke werkdag de ijsdikte van de Vorsenpoel en het Leysenven.