Gemeente Zwolle

Zwols college ziet kansen om samen met de provincie meer mensen op de fiets te krijgen

Datum uitgave persbericht: 01/07/2010

Zwolle wil samen met de provincie in 2010 volop investeren in projecten om fietsen in de stad en de regio (nog) aantrekkelijker te maken. Burgemeester en wethouders van Zwolle hebben een groot aantal concrete plannen uitgekozen om dit jaar samen met de provincie aan te pakken. Zo moet er een goede aansluiting van fietsvervoer en openbaar vervoer komen en wil het college een proef houden om het gebruik van elektrische fietsen door forensen te stimuleren.

Fietsstraat Zwolle voert al jaren een succesvol fietsbeleid: het aantal rijwielgebruikers in de stad is bijzonder hoog. Ook de provincie heeft oog voor fietsprojecten in Overijssel. Onder de noemer `Investeren in Overijssel' stelt de provincie in 2010 geld beschikbaar voor aansprekende projecten die fietsgebruik in de regio stimuleren onder werknemers en scholieren. Provincie en gemeente ondersteunen wat Zwolle betreft voor meer dan een miljoen euro in een groot aantal projecten. Verkeerswethouder Janco Cnossen: "Om onze sterke positie als fietsstad vast te houden moeten we bliiven investeren. Daarbij zie ik ook goede kansen om mensen uit de regio te betrekken bij ons fietsbeleid."

Proef fietsgebruik aansluiten op bus- of autogebruik

Dit jaar gaat Zwolle op bedrijventerrein Oosterenk een proef houden om de fiets zo goed mogelijk aan te laten sluiten op bus- of autogebruik. Bij bushaltes en parkeerterreinen worden daarvoor kwalitatief hoogwaardige fietsparkeervoorzieningen aangelegd, waar ook fietsen geleend kunnen worden. De gemeente ziet ook kansen voor dergelijke initiatieven op andere bedrijventerreinen in de stad.

Stimuleren forensen

Om forensen te stimuleren die normaliter met de auto naar hun werk gaan de fiets te laten pakken, gaat de gemeente dit jaar een proef organiseren. Mensen die op zes tot vijftien kilometer van hun werk wonen kunnen dan een elektrische fiets uitproberen.

Fietskaart en -routeplanner

Burgemeester en wethouders willen in 2010 ook investeren in fietsvriendelijke initiatieven als betere routes op de Werkerlaan en de Pletterstraat. Verder wordt gekeken of overlast door foutgeparkeerde fietsen teruggedrongen kan worden met het uitbouwen van de Algemene Fiets Afhandel Centrale (AFAC) en met onder meer mobiele fietsenstallingen. Bovendien moet er een actuele fietskaart en
-routeplanner komen, en wordt alvast werk gemaakt van nieuwe fietsstraten in Zwolle en van een hoogwaardige fietsroute langs de Hanzelijn, van en naar de Noord-Veluwe.