Gemeente Hoorn

Burgemeester Onno van Veldhuizen: 'Bewaren en beter doorgeven vraagt om vertrouwen en gezag.'

Bewaren en beter doorgeven. Dat is de kern van Puur Hoorn. Daarvoor is vertrouwen en gezag nodig. Geen goed milieu, zonder gezond bestuurlijk klimaat. Dat zei burgemeester Onno van Veldhuizen op 7 januari in zijn nieuwjaarstoespraak die in het teken stond van Puur Hoorn. Om de grote uitdagingen, van economie tot duurzaamheid, aan te kunnen is een sterke lokale en mondiale gemeenschap nodig met een gezaghebbend bestuur. Dat vraagt in de eerste plaats om vertrouwen en vanuit dat vertrouwen groeit het gezag, zegt Van Velhuizen. Dat gezag krijgen en houden is met een overvolle raadszaal en een overvol medialandschap moeilijk. De concurrentie om de gunst van de burger, lezer en kijker is groot. Toch moet het volgens Van Veldhuizen in de politiek niet gaan om te behagen, maar om te leiden. We zijn er niet om mooi te wezen, maar om te besturen. Ook de media hebben een belangrijke verantwoordelijkheid. Zij staan niet los van de politiek, maar maken er onderdeel van uit. Bewaren en beter doorgeven is de opgave voor ons allemaal. Burgers, politiek en pers moeten het mogelijk maken om samen het goede te doen, zo zei de burgemeester.Wij hebben niet méér recht op een betere samenleving dan onze kinderen en kleinkinderen.

Vertrouwen in 2010
De burgemeester zei er alle vertrouwen in te hebben dat 2010 een goed jaar wordt. Ik geloof heilig in de kwaliteit van onze stad en de regio en vind dat we dat nog veel duidelijker moeten benoemen. Volgens Van Veldhuizen zijn Hoorn en West-Friesland over alle goede dingen die er plaatsvinden nog steeds veel te bescheiden. En zijn veel goede dingen nog veel te weinig bekend. Als voorbeeld noemde de burgemeester dat Hoorn de afgelopen tien jaar landelijk op een vijfde plaats staat als het gaat om de groei van de werkgelegenheid. Ook met de participatie van vrouwen gaat het goed in Hoorn. Daar staat onze stad landelijk op de vierder plaats. En ondanks de DSB-ellende, bovenop de economische crisis doen we het beter dan de rest van Nederland.

Gelukkige West-Friese jeugd
Bijzondere aandacht besteedde burgemeester Van Veldhuizen aan de West-Friese jeugd. Daarmee gaat het op alle fronten beter. Zo bewegen ze meer en zijn ze al op tal van manieren maatschappelijk actief. Het alcoholgebruik onder de hele jonkies loopt terug en er wordt minder gerookt. Ook wordt er minder gespijbeld en gaat men met plezier naar school. Onze kinderen voelen zich gelukkig en zijn optimistisch over hun toekomst. We hoeven alleen maar achter hun vertrouwen en optimisme aan te lopen.

Lees de volledige toespraak in PDF-formaat. Laatste wijziging van deze pagina: 7 januari 2010