Ingezonden persbericht


Nr. 004

Hilversum, 6 januari 2010

EO PRESENTEERT: SAVING AFRICA'S WITCH CHILDREN
Nederlandse televisiepremière van award-winnende documentaire. Donderdag 7 januari, 22:50 uur, Nederland 2 i.c.m. EO Netwerk, 7 januari 20.25 uur Nederland 2

De EO presenteert de Nederlandse televisiepremière van Saving Africa's Witch Children. Deze rauwe documentaire van maker Joost van der Valk won dit najaar maar liefst een Emmy Award (categorie 'Current Affairs'). De documentaire vertelt het dramatische lot dat enkele duizenden kinderen in Nigeria treft: beschuldigd van hekserij worden ze door de gemeenschap uitgestoten, gemarteld en soms zelfs gedood. Enkele uitdrijvers, corrupte predikanten en kerken verdienen er goud geld aan. Ook geeft de documentaire een beeld van het werk van de jonge Britse liefdadigheidswerker Gary Foxcroft. Hij geeft samen met de Afrikaan Sam Itauma meer dan 150 'heksenkinderen' onderdak en biedt hen eten en onderwijs.

In EO-Netwerk is op 7 januari een interview te zien met de award-winnende makers Joost van der Valk en Mags Gavan. In de Netwerkreportage zijn ook fragmenten te zien van hun laatste reis naar Nigeria waarin ze kijken hoe het is met enkele van de kinderen die ze eerder gefilmd hadden.

Toen de film in november 2008 in het Verenigd Koninkrijk op televisie werd uitgezonden, heeft de Nigeriaanse overheid de 'Child's Rights Act' aangenomen. Ook heeft zij aangekondigd dat een ieder die een kind beschuldigt van hekserij, 10 jaar gevangenisstraf kan krijgen.


---

Noot voor redactie,

Ingezonden persbericht