Raad van State


donderdag 7 januari 2010
10.00 uur
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Utrecht van het bestemmingsplan 'Meerlanden/De Weert-Zuid' van de gemeente Abcoude. Het plan maakt de aanleg mogelijk van een derde brug ten noorden van Abcoude. De gemeente wil met deze brug het doorgaande verkeer via het westen om het centrum heen leiden en daarmee het centrum ontlasten. De bewonersvereniging Belangen Abcoude-West en een aantal omwonenden van de geplande brug verzetten zich tegen het plan en komen tegen de provinciale goedkeuring daarvan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen voor geluidsoverlast en verslechtering van de luchtkwaliteit. Ook zou de verkeersveiligheid in de buurt afnemen. (zaaknummer 200809116/1) 10.00 uur
Zitting over de boete die de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft opgelegd op grond van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav) aan een vastgoedbedrijf aan de Roemer Visscherstraat in Amsterdam. De minister heeft een boete van EUR 70.000 opgelegd, omdat bij een controle door de Arbeidsinspectie is geconstateerd dat er tien vreemdelingen uit Polen en Bulgarije aan het werk was zonder dat deze in het bezit waren van een tewerkstellingsvergunning. De vreemdelingen verbouwden een pand aan de Herengracht in de zogenoemde 'Gouden Bocht' en maakten het pand schoon. Een uitzendbureau had de vreemdelingen daar gedetacheerd. Het vastgoedbedrijf vindt dat hij zijn best heeft gedaan om de overtreding te voorkomen. De aanneemsom die hij betaald heeft, zou marktconform zijn. Bovendien was iemand van het vastgoedbedrijf het grootste gedeelte van de tijd bij de werkzaamheden aanwezig en deze heeft volgens het bedrijf de identiteitsdocumenten van de vreemdelingen gecontroleerd. De rechtbank in Amsterdam heeft in juli 2009 een eerder beroep van het bedrijf gegrond verklaard. Naar haar oordeel had de minister de boete moeten verlagen, omdat de overtreding het vastgoedbedrijf niet helemaal is aan te rekenen. De minister komt tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200906191/1)

10.45 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Wageningen heeft opgelegd aan camping 'De Wielerbaan' aan de Zoomweg in Wageningen. Volgens het gemeentebestuur is het exploiteren van een camping op dat terrein in strijd met het bestemmingsplan. De rechtbank in Arnhem heeft in maart 2009 de beroepen van een groot aantal eigenaren van stacaravans op de camping gegrond verklaard. Naar haar oordeel heeft het gemeentebestuur het dwangsombesluit niet goed gemotiveerd, omdat uit stukken is gebleken dat hij ook van plan is de situatie te legaliseren. Dit is tegenstrijdig volgens de rechtbank. De beroepen van de eigenaren zijn dus gegrond verklaard. Toch komen zij tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, omdat zij van mening zijn dat de stacaravans niet in strijd met het bestemmingsplan op het terrein staan. (zaaknummer 200903370/1)

12.15 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Groningen heeft verleend aan de Nederlandse Gasunie voor een aardgascompressorstation aan de Eekerweg in Scheemda. De eigenaren van een agrarisch bedrijf tegenover dat station vrezen dat hun koeien geluidsoverlast zullen ondervinden. De eigenaren zouden zich hierdoor gedwongen voelen een extra stal te bouwen om de koeien in onder te brengen. (zaaknummer 200904387/1)

12.15 uur

Zitting over de weigering door de minister van OCW om subsidie te verlenen voor drie monumenten aan de Torenstraat en de Westerstraat in Enkhuizen. De Stichting 'Het Liefdadig Gesticht van Johanna Margaretha de Vries' had om de subsidie verzocht. Zij wil het Hofje van De Vries
- dat bestaat uit deze panden - opknappen. De minister heeft de subsidie geweigerd, omdat het hofje oorspronkelijk is gebouwd als woonhuis en niet als een 'gebouw van liefdadigheid' in de zin van de subsidieregeling. Verder is de stichting geen organisatie voor monumentenbehoud en maakt zij ook geen deel uit van de decentrale overheid, aldus de minister. De stichting is het niet eens met de weigering en komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Alkmaar heeft in juni 2009 een eerder beroep van de stichting ongegrond verklaard. (zaaknummer 200905920/1)