Philips

Persinformatie

7 januari 2010

PHILIPS EN DIAGNOSTIEK GIGANT BIOMERIEUX MAKEN PARTNERSCHAP BEKEND VOOR HET ONTWIKKELEN EN NAAR DE MARKT BRENGEN VAN NIEUWE HANDHELD DIAGNOSTISCHE TESTS VOOR AAN HET ZIEKBED

Snelle en volledig geautomatiseerde mobiele diagnostische testapparaten moeten de diagnose en behandeling van aandoeningen in kritische zorgsituaties binnen ziekenhuizen verbeteren.

Amsterdam, Marcy l'Etoile, Frankrijk - Koninklijke Philips Electronics (NYSE: PHG, AEX: PHI) en bioMérieux (NYSE Euronext: BIM) hebben vandaag bekendgemaakt dat zij een overeenkomst hebben getekend om gezamenlijk volledig geautomatiseerde handheld diagnostische testoplossingen voor ziekenhuisgebruik te ontwikkelen die aan het ziekbed kunnen worden ingezet - d.w.z. dicht bij de patiënt in plaats van in een centraal laboratorium. De samenwerking richt zich op verbetering van de diagnose en behandeling van aandoeningen in kritische zorgsituaties binnen ziekenhuizen (bijvoorbeeld afdelingen spoedeisende eerste hulp (SEH), hartbewaking en intensive care afdelingen (ic's)).

"Philips is ervan overtuigd dat het testen aan het ziekbed in kritische zorgsituaties in het ziekenhuis een belangrijke rol speelt bij de verbetering van de uiteindelijke behandeluitkomsten voor de patiënt. Bovendien speelt het een significante rol bij kostenbesparing in de gezondheidszorg. Het past uitstekend bij onze vooraanstaande marktpositie in kritische zorgsituaties en onze holistische benadering van de zorgcyclus van, bijvoorbeeld, de hartbewaking," aldus Steve Rusckowski, Executive Vice President en CEO bij Philips Healthcare. "Hun combinatie van kennis van medische technologie, biomarkeranalyses en workflow in de kliniek gekoppeld aan hun gezamenlijke inzicht in de relevante markten, belanghebbenden en kanalen plaatst Philips en bioMérieux in een leidende positie om een paradigmaverandering in de besluitvorming binnen de kritische zorg in gang te zetten."

"We zijn heel blij om samenwerking aan te gaan met Philips, een bedrijf dat een sterke traditie heeft in de innovatie van patiëntenzorg. Onze samenwerking zal leiden tot uitmuntende producten die clinici snel resultaten van grote medische waarde kunnen geven," zei Stéphane Bancel, CEO van bioMérieux. "We bouwen op de sterke synergie tussen onze biologische expertise met VIDAS® en Philips' unieke technische en technologische capaciteiten. Dit nieuwe testapparaat voor aan het ziekbed opent voor ons een markt die met ongeveer 10% per jaar groeit."

Deze nieuwe alliantie verenigt Philips' bestaande sterke kanten in de medische technologie, patiëntenbewaking en gezondheidszorg-IT, waaronder oplossingen gericht op het helpen van artsen bij het nemen van beter geïnformeerde beslissingen, met de expertise van bioMérieux in de ontwikkeling van biologische analyses en haar uitgebreide kennis van markers voor cardiovasculaire aandoeningen en infectieziekten. Er loopt een productontwikkelingsprogramma en in 2010 wordt de eerste mijlpaal verwacht. Als onderdeel van de overeenkomst krijgt bioMérieux toegang tot Philips' eigen Magnotech-technologie voor testtoepassingen aan het ziekbed in ziekenhuizen. Commerciële oplossingen die uit het partnerschap voortkomen, verschijnen onder de gezamenlijke merknamen van Philips en bioMérieux. bioMérieux wordt wereldwijd de exclusieve distributeur. De twee bedrijven verwachten in 2013 producten op de markt te hebben.

In kritische zorgsituaties, zoals SEH-afdelingen binnen ziekenhuizen, is er een voortdurende klinische behoefte aan diagnostische oplossingen die snelle en nauwkeurige triage van patiënten mogelijk maken, zoals voor de diagnose van acute coronaire syndromen (bijvoorbeeld een hartaanval) om een snellere behandeling mogelijk te maken en de vooruitzichten van de patiënt te verbeteren. De volledig geautomatiseerde in de hand gehouden testapparaten die door Philips en bioMérieux gezamenlijk worden ontwikkeld, worden gebaseerd op immunoassays en maken gebruik van Philips' nieuwe Magnotech-biosensorplatform. Zij zijn bedoeld om clinici te ondersteunen bij tijdkritische besluitvorming en verminderen vertragingen eigen aan laboratoriumtests. Philips' Magnotech-biosensorplatform kan wat betreft nauwkeurigheid en gevoeligheid aantoonbaar de analytische prestaties van laboratoriumsystemen evenaren.

Philips en bioMérieux zijn al grote spelers voor het leveren van oplossingen voor de kritische zorg in ziekenhuisomgevingen en de producten die uit het partnerschap voortkomen, completeren het aanbod van beide bedrijven. Philips' huidige portefeuille omvat een volledig assortiment diagnostische hulpmiddelen (bijvoorbeeld medische beeldvorming, ecg en bewaking van vitale functies) om zorgverleners te ondersteunen bij het in de vroege stadia van de aandoening herkennen van hartpatiënten met een hoog risico. bioMérieux wordt onder clinici al erkend vanwege haar medisch zeer waardevolle tests, waaronder de VIDAS-reeks markers voor cardiale noodgevallen: Troponin I Ultra, Myoglobin, CK-MB, D-Dimer en NT-proBNP. De oplossingen die samen met Philips worden ontwikkeld, vormen een aanvulling op VIDAS en geven clinici de mogelijkheid aan het ziekbed te testen zonder in te leveren op de prestaties van de analyses.

Meer informatie en afbeeldingen zijn te vinden op: http://www.philips.nl/about/news/press/20100107_partnerschap_biomerieux.page

Neem voor persvragen contact op met: