Ingezonden persbericht


Persbericht

Dexia Israël wijzigt beleid: nieuwe gedeeltelijke overwinning

voor de campagne 'Israël koloniseert - Dexia financiert'

Het platform 'Israël koloniseert - Dexia financiert' verheugt zich over het artikel dat de Jerusalem Post op 30 december op zijn website publiceerde. Het Israëlische dagblad legt daarin uit dat de Israëlische tak van de Dexia Groep (Dexia Israel Public Finance) zijn klanten (de Israëlische gemeentes) heeft laten weten dat ze geen leningen meer toekennen aan Israëlische kolonies. Dit nieuws werd overgenomen door de hele Israëlische en Palestijnse pers en tal van internationale solidariteitsgroepen.

Ons platform groepeert 69 organisaties (verenigingen, vakbonden, politieke partijen, gemeentes, ...). Samen ijveren we er al meer dan een jaar voor dat de Dexia Groep alle banden met de Israëlische bezetting verbreekt. Het platform organiseerde daartoe tal acties zoals manifestaties, petities, de verspreiding van affiches, parlementaire vragen, enz...

We zijn er van overtuigd dat het werk van alle vrijwilligers druk heeft gezet op de bankgroep en geleid heeft tot de gedeeltelijke wijziging in het beleid van Dexia in Israël. Deze beleidswijziging stemt overeen met wat Jean-Luc Dehaene tijdens de Algemene Vergadering van Dexia op 13 mei 2009 heeft verklaard.

Nieuw is echter dat de verklaring van Dehaene nu officieel in het beleid van Dexia Israël wordt overgenomen. Dit lokte meteen tal van negatieve reacties uit bij de Israëlische kolonisten. Een aantal onder hen eisen zelfs van de Israëlische regering dat de banklicentie van Dexia Israël ingetrokken wordt. Het stopzetten van de bezetting en de kolonisering van Palestina zijn het uiteindelijke doel van onze campagne. Als de kolonisten dermate scherp reageren, dan toont dit aan dat onze campagne een rechtstreeks effect heeft op het terrein.

Dexia blijft de bezetting van Oost-Jeruzalem financieren: de campagne gaat door

De campagne 'Israël koloniseert - Dexia financiert' wordt voortgezet tot de Dexia Groep aan al onze eisen voldoet. Belangrijk daarbij is het stopzetten van leningen aan Jeruzalem. Volgens het internationaal recht bezet Israël het oostelijke deel van de stad. Vandaag wordt de bouw van nieuwe kolonies in Oost-Jeruzalem op algemene verontwaardiging onthaald. Het is onaanvaardbaar dat Dexia deze politiek blijft financieren.

De campagne gaat door met de vaste overtuiging dat Dexia voor eens en voor altijd alle banden met de bezetting van Palestina verbreekt.

Meer info :
Mario Franssen - 0498/54.16.42 - 02/209.23.50 - mario.franssen@intal.be woordvoerder | porte-parole
'Israël koloniseert - Dexia financiert' | 'Palestine occupée - Dexia impliquée'

Artikel op de website van intal:
http://www.intal.be/nl/article/dexia-israel-een-stap-de-goeie-richting >Dexia Israël, een stap in de goede richting? Meer over de campagne:
http://www.intal.be/nl/article/chronologie-van-de-campagne-israel-koloniseert-dexia-financiert >Chronologie van de campagne 'Israël koloniseert - Dexia financiert' Lijst van ondertekenaars van de campagne:
http://www.intal.be/files/overzicht_ondertekenaars_6.pdf >Ondertekenaars van de campagne Artikel in de Jerusalem Post:
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1261364545988&pagename=JPost/JPArticle/ShowFull >The Jerusalem Post : "Belgian bank won't lend to settlements"