Ingezonden persbericht


Crisis nog steeds voelbaar voor ZZP'ers

FNV Zelfstandigen vermoedt veel verborgen leed bij zzp'ers

Utrecht, 7 januari 2010 - Zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) gaan somber 2010 in. In december melden zij opnieuw een daling in omzet. Deze daling is al ingezet vanaf de zomer en leek even te stabiliseren in november. Het vertrouwen in de kansen voor het eigen bedrijf daalt in december duidelijk.

Dit blijkt uit de ZZP crisisindex van FNV Zelfstandigen, belangenbehartiger van ruim 12.000 zzp'ers in de sectoren Diensten, Groen, Handel, ICT, Industrie, Vervoer en Zorg. De crisisindex is eind juni gelanceerd en meet sindsdien maandelijks of en hoe hard zzp'ers getroffen worden door de economische crisis.

Hoewel zzp'ers in november extra optimistisch waren over hun kansen slaat dit optimisme volledig om in december.

Linde Gonggrijp, directeur FNV Zelfstandigen: ''In november zagen we al tegenstrijdige ontwikkelingen. Wel optimisme, maar dit werd onvoldoende gesteund door een positieve ontwikkeling in omzet en tarief of prijsstelling. Als gevolg van de crisis werken veel zzp'ers minder uren en zijn ze soms gedwongen onder de prijs te werken. Anders dan velen denken zitten veel zzp'ers niet vooraan in de crisis. Het effect op hun markt is voorlopig nog niet voorbij. Dit betekent dat veel zzp'ers langere tijd fors in inkomen inleveren of zelfs geen inkomen hebben. "

Voor meer informatie of vragen over de 'ZZP crisisindex' kunt u contact opnemen met: Text 100 Public Relations
Ruud van Lieshout
T. 020 530 43 44
E. ruud.vanlieshout@text100.nl

Volg ons op Twitter: twitter.com/text100holland

Wij zouden het op prijs stellen als u de ZZP crisisindex op uw website wilt plaatsen, zodat nog meer zelfstandigen hieraan kunnen deelnemen. De link is: www.fnvzzp.nl/crisisindex

Over FNV Zelfstandigen in Diensten Groen Handel ICT Industrie Vervoer en Zorg

FNV Zelfstandigen is de belangenbehartiger voor zelfstandigen zonder personeel die als doelstelling heeft zonder winstoogmerk de belangen van de leden te behartigen. De vereniging doet dit door collectieve belangenbehartiging omtrent werk en inkomen, individuele belangenbehartiging rondom juridisch advies en incasso én het faciliteren van onderlinge contacten. Zij beoogt leden sociaal-economisch op de kaart te zetten als een derde groep onafhankelijke ondernemers met hun eigen identiteit ten opzichte van werkgevers en werknemers. FNV Zelfstandigen richt zich daarbij op de volgende sectoren: diensten, groen, handel, ICT, industrie, vervoer en zorg. FNV Zelfstandigen heeft ruim 12.000 leden en is een zelfstandige bond van de ruim 1,4 miljoen leden tellende FNV vakcentrale. Meer informatie is te vinden op www.fnvzzp.nl.



Ingezonden persbericht