Ingezonden persbericht


EU-GHS-norm verplicht bedrijven tot uniforme labelling van chemische stoffen

TOSHIBA TEC en Graphicall Systems bieden snel inzetbaar en kostenefficiënt etiketteersysteem

AMSTERDAM, 7 januari 2010 ­ Uiterlijk op 1 december 2010 wordt het nieuwe Globaal Harmonisatie Systeem (GHS) van kracht voor Europese chemiebedrijven. De Europese Unie (EU) sluit hiermee aan op de wetgeving die in een groot aantal niet-Europese landen al geldt. De nieuwe EU-norm zal ertoe bijdragen dat chemische stoffen wereldwijd op dezelfde manier worden geïdentificeerd, geclassificeerd en geëtiketteerd. TOSHIBA TEC en Graphicall Systems hebben met het oog op deze nieuwe norm een oplossing ontwikkeld voor de labelling van chemische stoffen en producten. De oplossing is snel inzetbaar en biedt chemische bedrijven de zekerheid dat ze voldoen aan de nieuwe GHS-wetgeving.

()
De oplossing bestaat uit een tweekleuren thermotransferprintsysteem in combinatie met etiketopmaaksoftware. De software biedt een keuze uit voorgedefinieerde GHS-etiketformaten en -pictogrammen. De nieuwe gevarenaanduiding en voorzorgsmaatregelen zijn standaard beschikbaar in 23 verschillende talen. TOSHIBA TEC en Graphicall Systems bundelden meer dan tien jaar ervaring op het gebied van etiketteersystemen en software om deze meest kostenefficiënte en snelste oplossing voor de creatie van EU-GHS-etiketten op rol te ontwikkelen.

"In de loop der jaren zijn er verschillende regionale systemen ontstaan om chemische stoffen bij handel en transport te classificeren en te etiketteren. Het gevolg is dat een stof in Mexico als 'extreem giftig' werd betiteld, terwijl dezelfde stof in de EU als 'licht giftig' gold. Dat betekende dat chemische bedrijven per afzetmarkt hun etikettering moesten aanpassen om boetes en inbeslagnames te voorkomen. GHS zorgt voor een uniforme classificatie en labelling van chemische stoffen en draagt daarmee bij aan een verhoging van de algemene veiligheid. Nu duidelijk is dat GHS ook binnen de EU wordt ingevoerd, raden we chemische bedrijven vanuit veiligheidsoogpunt en vereenvoudiging van de labelling aan om zo snel mogelijk over te stappen op het nieuwe systeem", zegt Tom Geerinck, Business Unit Manager Auto ID Division bij TOSHIBA TEC.

De Europese invoering van GHS betekent dat etiketteersystemen van chemische bedrijven in Europa de volgende wijzigingen moeten ondergaan.
* De Risk- en Safety-aanduidingen van de Stoffenrichtlijn maken plaats voor Hazard-en Precautionary-aanduidingen (respectievelijk gevarenaanduiding en voorzorgsmaatregelen).
* Het systeem introduceert nieuwe pictogrammen. De oude pictogrammen met oranje achtergrond verdwijnen en daarvoor komen nieuwe pictogrammen in een rode ruit in de plaats. Het is niet langer toegestaan om zwarte ruiten te gebruiken of om voorgedrukte rode ruiten leeg te laten.
* De nieuwe wet vereist minimale etiketafmetingen van de pictogrammen ten opzichte van de verpakkingsinhoud.
* EU-GHS introduceert de signaalwoorden 'danger' voor de meest gevaarlijke categorie binnen een klasse, en 'warning' voor de minder gevaarlijke categorie binnen die klasse.

Het nieuwe etiketteersysteem van TOSHIBA TEC en Graphicall Systems is een turnkeyoplossing. Om zo flexibel mogelijk te kunnen omgaan met de nieuwe pictogrammen en het bijbehorende rode kader, kan het systeem deze zelf in kleur printen. Door gebruik te maken van thermotransfertechnologie, bereikt dit printsysteem afdruksnelheden van meer dan 200 mm per seconde en verwerkt het nagenoeg elk etikettenmateriaal. Door toepassing van de unieke 'ribbon-save'-technologie zijn de kosten per afdruk aanzienlijk lager dan bij andere technologieën als inkjet- of laserprinting. De speciale samenstelling van de thermotransferlinten zorgt voor een perfecte, krasvaste en duurzame afdruk op kunststof etiketten. De bijhorende software bevat de nieuwe EU-GHS-informatie in 23 talen. Hierdoor kunnen chemische bedrijven hun etiketten eenvoudig samenstellen en printen conform GHS.

Over TOSHIBA TEC Europe
TOSHIBA TEC Europe (TERIS) richt zich op productplanning, marketing, verkoop, onderhoud en distributie van POS-systemen (point of sale), kassa's, weegschalen, barcodeprinters, randapparatuur en software-informatiesystemen over geheel Europa, het Midden-Oosten en Afrika. TOSHIBA TEC Europe levert totaaloplossingen: van consulting en systeemontwerp tot en met systeeminstallatie, bediening en onderhoud.

TERIS heeft zijn hoofdkantoor in Brussel en telt drie divisies: Retail, Auto ID en Services. TERIS is een onafhankelijk werkend bedrijf van Toshiba Corporation, de op zes na grootste producent van elektronische/elektrische toestellen en het 91ste grootste bedrijf ter wereld in termen van verkoop. Toshiba Corporation staat in Fortune Magazine op de achtste plaats van de meest gewaardeerde elektronicabedrijven ter wereld. Het is een toonaangevende producent van hoogtechnologische producten met meer dan driehonderd grote dochterbedrijven over de gehele wereld. De wereldwijde omzet in 2008 bedroeg ongeveer 67,9 miljard dollar.

Meer informatie over TOSHIBA TEC POS-systemen, kassa's, weegschalen, barcodeprinters, randapparatuur en software-informatiesystemen is te vinden op de TERIS-website www.toshibatec-eu.com.

Over Graphicall Systems
Sinds zijn ontstaan in 1996 heeft Graphicall Systems zich als doel gesteld een van de leidende bedrijven in de Auto ID-industrie te worden. Vandaar hun motto 'Leading in Labelling'. Deze doelstelling bereiken ze door de uitvoerige productkennis, ontwikkeling van speciale oplossingen en hoogstaande service aan de klanten. Hierdoor mag Graphicall Systems vandaag de dag meer dan 1.500 bedrijven in binnen- en buitenland tot zijn klantenkring rekenen. Graphicall Systems biedt alles wat nodig is voor een succesvolle toepassing van een etiketteeroplossing: van blanco etiket tot en met geëtiketteerd pallet.

Graphicall Systems is bijzonder succesvol op het gebied van integratie van etikettenprinters en -software in industriële of productieomgevingen. Ook de complete lijn aan full-colourprinters maakt Graphicall Systems uniek in de Benelux.