Ingezonden persbericht


Persbericht

Ontevredenheid over gebit leidt tot
schaamte en jaloezie
Oral-B biedt Nederlanders de mogelijkheid door onzekerheid gemiste kansen te grijpen

Rotterdam, donderdag 7 januari - Een op de drie Nederlanders is in meer of mindere mate ontevreden over zijn of haar gebit, blijkt uit onderzoek van Oral-B*. Zij storen zich met name aan kronen of vullingen, gele tanden en aan gevoelige tanden. Deze ontevredenheid heeft verstrekkende gevolgen. Niet alleen leidt het tot grote onzekerheid (22%), ook blijkt dat 32% zich zelfs schaamt voor zijn of haar gebit. Door hun gebit durven veel Nederlanders niet voluit te lachen, treden ze niet graag op de voorgrond en verbergen ze hun gebit als ze op de foto gaan. Ontevredenheid over het gebit leidt bovendien tot jaloezie en zorgt er zelfs voor dat sommige mensen bepaalde ambities laten varen. Deze resultaten zijn voor Oral-B de aanleiding om Nederlanders - die door onzekerheid over hun gebit kansen hebben laten lopen - de mogelijkheid te bieden om deze alsnog te grijpen middels "De Oral-B Uitdaging".

Jaloezie en minder aandacht van andere sekse
Van de respondenten die ontevreden zijn over hun gebit, denkt 1 op de 8 dat zij door hun gebit minder aandacht van de andere sekse krijgen en niet goed durven te flirten. Vooral mannen zijn hier bang voor. Eenzelfde aantal is ervan overtuigd dat ze door hun gebit moeilijker contact met anderen kunnen maken. 9% denkt zelfs dat ze door hun gebit een achterstand in de liefde hebben. Naast schaamte leidt ontevredenheid over het gebit tot sterke gevoelens van jaloezie. Maar liefst 60% is jaloers op mensen met een mooi gebit. Mensen met een mooi gebit laten volgens de respondenten (20%) een betere eerste indruk achter. Bovendien denkt een derde van de respondenten dat zij een leuker en plezieriger leven hebben.

Effect van een slecht gebit
Roos Vonk, hoogleraar sociale psychologie en auteur van het boek "De eerste indruk", kan zich iets voorstellen bij deze resultaten. "Mensen kunnen heel onzeker zijn over hun uiterlijk en dat kan belemmerend werken in het contact met anderen. Vrouwen maken zich altijd al druk om hun uiterlijk. Dat ook mannen tobben over hun gebit verbaast me niets, omdat vrouwen vaak letten op tanden bij anderen. Het is natuurlijk niet gezegd dat je met een mooi gebit opeens de liefde van je leven vindt of iedereen weet te versieren. Maar als je je door je gebit belemmerd voelt, kan het je zelfvertrouwen ten goede komen als je je gebit opknapt. Alleen al daardoor maak je dan een betere indruk. En als je gewoon spontaan durft te lachen ben je natuurlijk leuker in de omgang dan als je je de hele tijd inhoudt of je hand voor je mond houdt."

Yolanthe en Jan hebben het droomgebit
Volgens de respondenten hebben Yolanthe Cabau van Kasbergen en Jan Smit het meest ideale gebit. Met hen zouden de respondenten het liefst hun gebit ruilen, als dit zou kunnen. Na Yolanthe kiezen de vrouwen voor Chantal Janzen en Wendy van Dijk. De mannelijke respondenten kiezen na Jan voor Chris Zegers en Arie Boomsma.

Wat kun je doen om je gebit gezond te houden?

* Poets je tanden minstens tweemaal per dag gedurende minimaal twee minuten, bij voorkeur met een tandpasta die je gebit beschermt op de gebieden die de tandarts het
* meest controleert.

* Druk niet te hard op je tandenborstel bij het poetsen, dit beschadigt je tandvlees en zorgt niet voor wittere tanden.
* Poets bij voorkeur met een elektrische tandenborstel - dit verwijdert tot twee keer zoveel tandplak als een gewone handtandenborstel.
* Bezoek de tandarts twee keer per jaar voor controle en indien nodig voor professionele reiniging.
* Reinig je gebit ook een keer per dag tussen de tanden en kiezen met floss of tandenstokers.

Oral-B daagt Nederlanders uit
Van de Nederlanders die ontevreden zijn over hun gebit, denkt 10% dat zij met een mooier gebit meer doelen in het leven zouden behalen. Als de ontevreden Nederlanders nu de kans zouden krijgen om de ambities te realiseren die zij door hun gebit hebben laten schieten, zegt 30% deze kans te zullen grijpen. Dit vormt voor Oral-B de aanleiding om Nederlanders - die door onzekerheid over hun gebit ambities niet hebben kunnen realiseren - te helpen om hun ambitie alsnog waar te maken. Raquel Smolders, woordvoerder van Oral-B: "Wanneer je je gebit goed verzorgt, draagt dit bij aan je algehele fysieke gezondheid. Uit dit onderzoek blijkt dat een mindere conditie van het gebit ook aanzienlijke psychische gevolgen met zich mee kan brengen. Mede door deze resultaten willen we Nederlanders, die als gevolg van onzekerheid over hun gebit een ambitie hebben laten varen, uitdagen om zich voor 28 januari bij ons te melden via www.oralbdaagtjeuit.nl. Na een selectieprocedure gaan we de komende maanden samen met verschillende experts, Quinty Trustfull als gezicht van de campagne, en bekende coaches aan de slag om vier vrouwen te helpen bij het waarmaken van hun ambitie."


* Dit representatieve kwantitatieve onderzoek is in opdracht van Oral-B in december 2009 uitgevoerd door marktonderzoeksbureau KIEN onder 505 Nederlanders van 16 jaar en ouder.


- EINDE PERSBERICHT -

Bijlage:
Voor de ANP Video over de onderzoeksresutlaten klikt u hier Voor een factsheet over het onderzoek klikt u hier. Voor een factsheet over "De Oral-B Uitdaging" klikt u hier. Voor een factsheet over tandenpoetsen klikt u hier.

Noot aan de redactie (