Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

In het januarinummer Tijdschrift voor Psychiatrie:

Neurofeedback bij ADHD: effectiviteit nog onduidelijk

Neurofeedback is een steeds populairder behandelmethode in Nederland, vooral onder psychologen. De methode is in opkomst bij ADHD. Psychiater in opleiding Janneke van As, psychiater Ko Hummelen en hoogleraar Kinderpsychiatrie Jan Buitelaar vroegen zich af hoe effectief deze behandeling is en bestudeerden de literatuur. Zij concluderen dat de effectiviteit van neurofeedback bij ADHD nog niet bewezen is. Wel is de methode intensief (20-40 behandelsessies). Daarom is goed opgezet onderzoek volgens hen dringend nodig.

Drop-out bij persoonlijkheidsproblemen

Drop-out is een belangrijk probleem bij psychotherapie, met vele nadelige gevolgen voor patiënten. Annika Cornelissen en collega's gingen achteraf na of drop-out te voorspellen was geweest bij patiënten met persoonlijkheidsproblemen. Vooral middelengebruik bleek van invloed. Dit is interessant voor een preventieve benadering.

Kopen, kopen, kopen?

Overmatig kopen komt regelmatig voor bij diverse aandoeningen in de klinische praktijk. Jacques Boermans en Jos Egger vroegen zich af of het een verschijnsel van onze consumptiemaatschappij is of dat we het moeten zien als (symptoom van) een psychiatrische stoornis. Zij geven een interessant overzicht van de literatuur en doen aanbevelingen voor de therapie.