Provincie Gelderland

Arnhem, 7 januari 2010

EERSTE BIJEEKOMST STATENCOMMISSIES IN 2010

De commissies uit Provinciale Staten bereiden de Statenvergadering van 27 januari 2010 voor. Ze behandelen statenvoorstellen en andere onderwerpen en geven daarover advies aan de voltallige Staten. `
Hieronder de agenda*s van de vijf commissies. Commissie Landelijk Gebied en Water
Wijsmanzaal, 9.30-12.00 uur
Statenvoorstellen:
Subsidiëring Gelderse Milieufederatie voor het jaar 2010: de Staten moeten instemmen met het voortzetten van de subsidierelatie tussen provincie en GMF in 2010. De provinciale subsidie mag niet meer bedragen dan 40% van de exploitatielasten. Het gaat om een bedrag van * 401.300,- . De subsidie wordt voorlopig slechts voor één jaar verstrekt vanwege de mogelijke kortingen op het provinciefonds. Subsidieverlening Vitens: voor onderzoek naar en maatregelen tegen verdroging wordt voorgesteld aan Vitens een subsidie te verlenen van maximaal * 2.055.000,- voor de periode 2014-2015. Overige onderwerpen:
Actieplan Grond: op 13 oktober hebben GS een pauze afgekondigd voor de aankoop van grond voor de EHS. Provinciale Staten hebben bij motie op 11 november 2009 gevraagd om gedeeltelijke opheffing zodat belangrijke gebiedsprocessen voort kunnen. Het Actieplan Grond is de uitwerking van GS van deze motie. Biologische Landbouw: GS wil de biologische landbouw een extra impuls geven via een pro-actieve benadering. Er wordt 5 ton voor gereserveerd.

Commissie Ruimtelijke Ordening, Wonen en Milieu Statenzaal, 9.30-12.00 uur
Statenvoorstellen:
Besproken worden de Voorbereiding subsidieverlening IVN Consulentschap Gelderland 2010 en de subsidie an de Stichting Oude Gelderse Kerken 2010 (bijna 127.000 euro) Overige onderwerpen:
Opstellen Gelders Milieuplan 4 (het huidige plan loopt tot augustus 2010), bespreking van de criteria voor toekenning versnellingsgelden bodemsanering (nav motie 94 in PS van 16/12/10), stand van zaken en vooruitblik Gelders Klimaatprogramma, statennotitie over de aanpak van bio-energie in Gelderland en de Gelderse aanpak woningbouw in combinatie met de Monitor Woonbeleid.

Commissie Jeugd, Gezin, Zorg, Welzijn en Cultuur Wijsmanzaal, 14.00-16.30 uur
Als statenvoorstel wordt besproken de Tussenrapportage Commissie monitoring Jeugdzorg en tevens het verzoek om verlenging van de opdracht van de commissie. De Commissie monitoring Jeugdzorg bestaat sinds april 2008. Zij volgt de invoering van de nieuwe sturingssystematiek in de jeugdzorg en brengt daarover verslag uit. Gestreefd werd naar april 2010. Nu ligt een tussentijds verslag voor en wil de commissie haar werk voortzetten om het eindverslag te kunnen maken (december 2010). Het college stelt daarnaast voor aan PS om in te stemmen met een subsidie van * 405.000 voor de Stichting Sonsbeek Internationaal Arnhem en van * 405.000 voor de Stichting Triënnale Apeldoorn.

Commissie Mobiliteit en Economische Zaken Statenzaal, 14.00-16.30 uur
Het statenvoorstel Bestuursovereenkomst en aanvraag voorbereidingskrediet Traverse Dieren wordt besproken. Hierbij gaat het om het aangaan van een Bestuursovereenkomst met de gemeente Rheden waarin de financiering en de organisatie van de planstudie wordt geregeld. GS stellen de Staten eveneens voor om een aanvullend krediet van ruim 17 miljoen euro beschikbaar te stellen. Vervolgens komt het onderwerp Programma Hoogfrequent Spoor aan de orde. Hierbij wordt ingegaan op de stand van zaken, planning en aandachtspunten voor de inhoudelijke reactie aan de minister van Verkeer en Waterstaat.

Commissie Algemeen Bestuur en Financiën
Wijsmanzaal, 17.30-20.00 uur
Statenvoorstellen:
Beslissing op bezwaarschrift Lijst ramon Barends tegen instemming PS met transactie verkoop aandelen Nuon. Herziening Subsidieregeling Vitaal Gelderland 2008 in het kader van deregulering. GS stelt voor de subsidieregeling te vereenvoudigen. Overige onderwerpen:
Statennotitie over het terugleveren van decentraal opgewekte electriciteit Het college van GS is van mening dat Alliander met dit onderwerp goed omgaat. En daarnaast het vraagstuk verzwakt structuurregime (versterking van de zeggenschap van de publieke aandeelhouders) bij Alliander NV. Statennotitie over de formatie-ontwikkeling en externe inhuur bij de provincie.



Provincie Gelderland