Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Rotterdam, 7 januari 2010

Nieuwe CAO voor de Binnenscheepvaart ondertekend

Partijen bij de CAO voor de Binnenscheepvaart (CBRB, Rijn & IJssel en CBOB/ONS aan werkgeverszijde en Nautilus International en CNV Vakmensen aan werknemerszijde) hebben de nieuwe, gemoderniseerde bedrijfstak-CAO voor de binnenvaart ondertekend.

Over de inhoud van de nieuwe CAO was al eerder - in december 2008 - overeenstemming bereikt, maar de voorlegging van dit onderhandelingsresultaat aan de achterbannen leverde zowel aan werkgevers- als aan werknemerszijde enkele nieuwe discussiepunten op. Bovendien bleek het representativiteitsonderzoek (dit is noodzakelijk voor de algemeen verbindend verklaring) onder de thans geldende aangescherpte regelgeving zeer tijdrovend.

Afgesproken is nu dat de nieuwe CAO loopt van 1 april 2010 t/m 31 maart 2012 en gedurende de gehele looptijd algemeen verbindend verklaard (avv) zal zijn.

De nieuwe CAO bevat ook een nieuwe loontabel, waarin rekening is gehouden met de prijsstijging en de door partijen overeengekomen initiële loonsverhogingen van 1 % per 1 april 2009 en 0,5% per 1 april 2010. Naast de voortzetting van de prijscompensatie zullen de CAO-lonen per 1 april 2011 opnieuw met 0,5% verhoogd worden.

De nieuwe CAO introduceert een nieuw beloningsmodel dat door alle bedrijven in de bedrijfstak kan worden toegepast. Dit model, waaraan enkele jaren is gewerkt, weerspiegelt de toegenomen behoefte van werkgevers en werknemers aan maatwerk op ondernemingsniveau.

© CBRB Rotterdam, 7 januari 2010

Noot voor de redactie (