Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


Met het Oog op Morgen in het teken van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd

Naar aanleiding van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd, georganiseerd door de Poëzieclub en mogelijk gemaakt door de Turing Foundation, besteedt het radioprogramma Met het Oog op Morgen vanaf 7 januari 2010 speciale aandacht aan de wedstrijd en de genomineerde gedichten. Iedere dag wordt tijdens het programma één van de kans hebbende gedichten door juryvoorzitter Gerrit Komrij of ambassadeur van de wedstrijd en nu Dichters des Vaderlands, Ramsy Nasr voorgelezen. Daarnaast zullen zij het gedicht met John Jansen van Galen, de presentator van Met het Oog op Morgen, bespreken. De belangstelling voor de allereerste editie van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd is overweldigend gebleken. Er zijn boven alle verwachting 15.688 gedichten ingezonden door meer dan 6.300 mensen.

Op 27 januari 2010 wordt, aan de vooravond van de Nationale Gedichtendag, de top 20 en daarmee de uiteindelijke winnaar bekend gemaakt. De hoofdprijs voor het winnende gedicht is 10.000 euro en kans op publicatie van een eigen gedichtenbundel bij uitgeverij Augustus.

Jury

De jury bestaat uit Gerrit Komrij (voorzitter), DJ Giel Beelen, korte verhalen schrijfster Sanneke van Hassel, Turing Foundation bestuurslid Alexander Ribbink en dichter Vrouwkje Tuinman. Alle ingezonden gedichten worden anoniem beoordeeld. Ramsey Nasr, nu Dichter des Vaderlands, is ambassadeur van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd. De top 100, de gedichten die ook in de bundel 'Zoals een haan een ei legt' worden gepubliceerd, wordt begin januari bekend gemaakt. De bundel is vanaf 27 januari te koop. De inzendingtermijn is nu gesloten, geïnteresseerden kunnen vanaf april 2010 weer gedichten inzenden via www.nationalegedichtenwedstrijd.nl.

De Nationale Gedichtenwedstrijd heeft -net als de Poëzieclub zelf- als doel, om de totale belangstelling voor poëzie in Nederland te vergroten.

NOS Met het Oog op Morgen, dagelijks van 23.00-00.00, Radio 1.

--- einde persbericht ---




Nederlandse Omroep Stichting (NOS)