Gemeente Delft

Gemeente publiceert bestemmingsplannen voortaan ook digitaal

Per 1 januari 2010 publiceert de gemeente bestemmingsplannen digitaal, via de landelijke site www.ruimtelijkeplannen.nl. Hiermee voldoet de gemeente aan de nieuwe Wet ruimtelijke ordening. Doel is om de toegankelijkheid van bestemmingsplannen te vergroten.

Wethouder Anne Koning hierover: 'Het digitaal publiceren betekent een grote verbetering van de dienstverlening. Het is een flinke klus geweest om deze mijlpaal te kunnen bereiken, omdat de software nog volop in ontwikkeling is. Ik ben blij dat het nu zover is dat alle nieuwe bestemmingsplannen voortaan via enkele muisklikken door iedereen kunnen worden bekeken.'

Alle nieuwe bestemmingsplannen zijn vanaf 1 januari digitaal beschikbaar. Alle gemeenten publiceren deze op dezelfde website en hanteren dezelfde opbouw en indeling van hun bestemmingsplannen. Zo is bijvoorbeeld de kleur van de bestemming 'wonen' voortaan in alle Nederlandse bestemmingsplannen hetzelfde, namelijk geel. Dit moet de toegang tot en het gebruik van bestemmingsplannen vereenvoudigen. Elk nieuw bestemmingsplan kan thuis, achter de computer, worden ingezien en de gewenste informatie is aanklikbaar op het scherm. Hierdoor kan de gebruiker op een interactieve manier antwoorden op zijn vragen vinden.

Het eerste Delftse digitale bestemmingsplan is een klein ontwerpbestemmingsplan voor de locatie Buitenwatersloot 346. De gemeente gaat in 2010 ook zo veel mogelijk bestaande bestemmingsplannen op www.ruimtelijkeplannen.nl publiceren.

Delft heeft ervoor gekozen om bestemmingsplannen niet alleen digitaal, maar ook nog op de bekende wijze aan te bieden. Dit betekent dat de gemeente de weergave van een bestemmingsplan blijft plaatsen op de gemeentelijke website en dat een afdruk daarvan ook altijd kan worden ingezien en eventueel worden gekocht bij de Publieksbalie aan de Phoenixstraat 16. Maar wie dat wil kan daar ook plaatsnemen achter een computer om het digitale bestemmingsplan te raadplegen. Bij geschillen is de digitale versie trouwens bindend.

Noot voor de redactie (