Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


PERSBERICHT

Amsterdam, 7 januari 2010

Burgerzaken eerder dicht op maandag 18 januari

Op maandag 18 januari sluiten de loketten Burgerzaken, Parkeren en Vergunningen in De Baarsjes om 13.00 uur. Op dinsdag 19 januari zijn de loketten weer gewoon open. U kunt voor sommige producten uw aanvraag natuurlijk ook indienen via het digitale Loket. Het digitale loket is 24 uur per dag geopend op www.baarsjes.amsterdam.nl/loket.

Krajicek Playground en veilige speelplek voor Corantijnpleintje

Op het speelplein in de Corantijnstraat wordt plaats gemaakt voor een Krajicek Playground, een speelveld met een laag hekwerk dat voor diverse sporten kan worden gebruikt. Samen met de Corantijnschool is een nieuw ontwerp gemaakt voor het speelplein, dat ook gebruikt wordt als schoolplein.

Om van het plein een geheel te maken worden de negen parkeerplaatsen op het plein opgeheven; in de Curaçaostraat komen vier nieuwe parkeerplaatsen. De speeltoestellen die nu op het plein staan worden verplaatst en er worden nieuwe spellen in de stoeptegels verwerkt. Ook komen er nieuwe prullenbakken en meer fietsenrekken. Als het plein klaar is zal sportbuurtwerk met een bijdrage van de Krajicek foundation extra activiteiten organiseren op het plein.

Het definitief ontwerp wordt dinsdag 19 januari besproken in de raadscommissie stadsdeelwerken.

Portefeuillehouder: Coos Hoebe

Meer informatie: Wim de Graaf, 06 1237 9510

Groot onderhoud Baarsjesweg

Als het weer het toelaat start op maandag 18 januari een grote onderhoudsbeurt van de Baarsjesweg, het deel tussen de Van Rensselaerstraat en de Surinamestraat.

Om de buurt zo goed mogelijk bereikbaar te houden wordt het werk in vijf delen uitgevoerd; pas als het ene deel klaar is wordt met het volgende begonnen. Het doorgaande verkeer (auto's en fietsers) wordt omgeleid met gele omleidingborden, voetgangers kunnen op houten plankiers langs het werk lopen. Het stadsdeelkantoor blijft tijdens het werk bereikbaar.

Het werk duurt tot juli 2010. In die tijd wordt het asfalt op de rijweg vervangen door klinkers, komen er nieuwe brede trottoirbanden, en nieuwe tegels in de stoep en parkeervakken. Omdat de Baarsjesweg een 30 km/u zone wordt, komen er drempels op de rijweg. Verder vervangt Liander de gasleidingen en Waternet enkele delen van het riool.

De bomen tussen de parkeervakken groeien niet goed en worden vervangen door nieuwe bomen. Op woensdag 27 januari om 19 uur in de trouwzaal van het stadsdeelkantoor is er voor geïnteresseerde bewoners een informatieavond over het bomenplan.

Portefeuillehouder: Coos Hoebe

Meer informatie: Wim de Graaf, 06 1237 9510

Meedoen aan Juni Kunstmaand?

Zondag 17 januari van 14 tot 17.30 uur kunnen mensen die mee willen werken aan Juni Kunstmaand informatie krijgen over de plannen voor 2010, en de aanvraagprocedure voor subsidies voor kleine evenementen. Deze bijeenkomst vindt plaats in Meneer de Wit Studio 1, Baarsjesweg 200.

De Baarsjes heeft een budget ter beschikking voor het financieel ondersteunen van kleine initiatieven tijdens Juni Kunstmaand. Naast de mondelinge uitleg tijdens deze bijeenkomst ligt er ook een hand-out klaar met een nadere toelichting en de criteria waaraan een subsidieaanvraag moet voldoen.

Bewoners die iets willen organiseren kunnen wellicht ook aanspraak maken op een subsidie voor bewonersinitiatieven, hierover wordt tijdens de bijeenkomst ook informatie gegeven.

Verder op het programma onder andere de presentatie van de nieuwe cultuursite www.debaarsjescultuur.nl en een optreden van PJ Roggeband.

Portefeuillehouder: Ab Cherribi

Meer informatie: Anna Kutsch Lojenga, 06 2426 5068

Inburgering in De Baarsjes

In 2010 gaat er veel veranderen aan de uitvoering van de Wet Inburgering. Het taalaanbod is opnieuw aanbesteed en per 1 maart gaan stadsdelen alleen nog vrijwillige inburgeraars zonder uitkering van DWI bedienen. Er zal meer nadruk komen op de werving, en het daarna vasthouden van inburgeraars door goede begeleiding.

Ook het afgelopen jaar is veel werk verzet om uitvoering te geven aan deze wet. Om voldoende inburgeraars op een traject te krijgen, hebben medewerkers van Stichting 'Amsterdam aan het werk' bij ruim 300 verplichte inburgeraars in De Baarsjes die nog niet met een traject zijn begonnen een huisbezoek afgelegd. Daarbij zijn ze geïnformeerd over de mogelijkheden en verplichtingen die de Wet Inburgering met zich mee brengt. Dat heeft geleid tot een forse stijging van de aanmelding.

Portefeuillehouder: Coos Hoebe

Meer informatie: Wim de Graaf, 06 1237 9510

Expositie Rowin Snijder in etalages Chassébuurt

Tot eind januari zijn 26 gebrandschilderde glas-in-lood panelen te zien in de ramen van de Chassébuurt. Voor de tentoonstelling 'Keep us safe from Harm' heeft kunstenaar Rowin Snijder speciale 'lichtbakken' gemaakt. Rowin Snijder woont en werkt in De Baarsjes.

Bedoeling van het etalageproject is om de leefbaarheid in De Baarsjes te verbeteren en de culturele dynamiek van de buurt te onderstrepen door in (tijdelijk) ongebruikte ramen en etalages kunst te tonen. Meer informatie en een route langs de etalages is te vinden op www.ramen-lappen.nl.

Klimaatstraatfeest II - bespaar energie en win een straatfeest!

In november 2009 is de landelijke campagne Klimaatstraatfeest II officieel van start gegaan. Na een succesvol eerste jaar willen we dit jaar nog meer energie besparen! In 2009 waren de Torresstraat, Van Spilbergenstraat en Van Speijkstraat succesvol en kregen een klimaatstraatfeest aangeboden. In totaal deden in Amsterdam ruim 150 straten mee.

Meedoen met het Klimaatstraatfeest is heel leuk en heel simpel. Meld je aan op de website www.klimaatstraatfeest.nl en tot 31 maart 2010 kun je samen met je buren aan de slag met het verdienen van klimaatpunten. De 500 hoogst scorende straten van Nederland krijgen op 29 mei allemaal een straatfeest met een budget tot 500 euro cadeau. En de allerbeste straat wint het Superstraatfeest, met een fantastisch live optreden van een bekende artiest. Daarnaast zijn ook nog andere leuke prijzen te winnen. Maak bijvoorbeeld kans op een slimme thermostaat met verwarmingsketelonderhoud, een bespaarbox, een minuut gratis winkelen, energiebespaaradvies of een trendy wattcher. En dat voor de hele straat! En voor de 3 beste burenwervers is er een Samsung led-tv, Samsung A+ wasmachine of een PostcodeLoterijfiets.

Meer informatie: www.klimaatstraatfeest.nl.

Gezocht: verhalen uit West

Podium Mozaïek en Theater RAST zijn op zoek naar tien bewoners uit Amsterdam West die mee willen werken aan een foto-expositie over de buurt. In de foto-expositie staan tien buurtbewoners met elk hun eigen foto en verhaal centraal. Tien foto's van mooie, ontroerende, grappige, bijzondere, of alledaagse verhalen uit de jaren '50 en '60.

Shirley Brandeis (auteur van Het geheugen van West/Het geheugen van Bos en Lommer) zal de verhalen aan de hand van de foto optekenen. Fotografe Sandra Hoogeboom (professioneel fotografe woonachtig in Bos en Lommer), zal de authentieke foto's doen herleven, door een nieuwe versie te maken met de deelnemers.

Het resultaat is een foto expositie van tien oude en tien nieuwe foto's en tien persoonlijke verhalen. De verhalen en foto's worden gebundeld in een mooi vormgegeven boekje. Op zaterdag 13 maart 2010 wordt de expositie feestelijk geopend in Podium Mozaïek. Vijf van de tien verhalen worden verwerkt in een vertelvoorstelling die tijdens de opening wordt opgevoerd.

Aanmelden en informatie: Natalie Beckers, tel. 580 0380, natalie.beckers@podiummozaiek.nl.

BaarsjesBorrel: après-ski bij Jantje van Galen

De weersomstandigheden konden zich er niet beter voor lenen: voor de Après-ski -Nieuwjaars BaarsjesBorrel! Vrijdag aanstaande is het zo ver, de glühwein staat al warm te dampen... Vanaf 21 uur kan iedereen komen aansneeuwen, en wel in vol ornaat à la après-ski natuurlijk, in café Jantje van Galen aan de Jan van Galenstraat (hoek Admiralengracht). De mooiste après-skiër krijgt een aardigheidje, dus doe je best!

Meer informatie: www.baarsjesborrel.nl

Uit de stadsdeelraad

Raadscommissie praat over armoedebeleid

De armoede in De Baarsjes is vorig jaar iets gedaald, maar er is nog veel te doen. Dat schrijft het dagelijks bestuur aan de stadsdeelraad. Het bestuur kan in 2010 eerder signaleren als het financieel fout gaat in een huishouden, doordat woningcorporaties het melden als iemand de huur twee maanden niet meer betaalt. Komen mensen in schuldproblemen, dan wil het stadsdeel hen de weg wijzen naar instanties die hen kunnen helpen, zoals de dienst Werk en Inkomen of de Voedselbank. Ook zal de schuldhulpverlening beter gaan werken in 2010 doordat hulpverleners in een vroeg stadium mensen met schulden opzoeken en proberen te helpen. Tenslotte is er ook in 2010 veel aandacht voor omgaan met geld bij het Jongeren Servicepunt, de voedselbank en scholen.

Op dinsdag 12 januari bespreekt de raadscommissie of ze akkoord is met de voorstellen om de armoede te bestrijden.

Agenda

Expositie Human Nature van Annemiek de Jager
(www.baarsjes.amsterdam.nl/­kunst_vrije_tijd/­agenda_0?EvtIdt=18702)

12 november 2009 tot 13 januari 2010

Expositie Mensfiguren en Wandobjecten van Nini Tervoort (www.baarsjes.amsterdam.nl/­kunst_vrije_tijd/­agenda_0?EvtIdt=22876)

10 januari 2010 tot 10 februari 2010

In het Zomerhuis
(www.baarsjes.amsterdam.nl/­kunst_vrije_tijd/­agenda_0?EvtIdt=22813)

14 januari 2010 - aanvang 20:30

West! Thuis best!
(www.baarsjes.amsterdam.nl/­kunst_vrije_tijd/­agenda_0?EvtIdt=22801)

24 januari 2010 - aanvang 13:00