Gemeente Dordrecht


Mime-Version: 1.0

Message-Id:

Overeenkomst voor filmtheater in Hofkwartier

Woningcorporatie Trivire en de gemeente Dordrecht willen een overeenkomst sluiten om de vestiging van een première filmtheater in het Hofkwartier mogelijk te maken. De gemeente draagt het pand aan de Nieuwstraat 60-62 om niet over aan Trivire die het pand verbouwt tot een casco filmtheater. Trivire investeert ruim 4,6 miljoen euro in het pand. Trivire verhuurt het filmtheater aan The Movies uit Amsterdam die het filmtheater en de horeca exploiteert.

Met de komst van filmtheater The Movies haalt de gemeente een laagdrempelige publiekstrekker binnen voor het Hofkwartier en de binnenstad. Wethouder Cultuur Jan Lagendijk: 'Een geweldige aanwinst voor het Hofkwartier en voor de stad. Trivire en The Movies hebben hun nek uitgestoken om dit voor elkaar te krijgen. Het is een perfecte aanvulling op de voorzieningen in de binnenstad die het Hofkwartier een mooie impuls geeft. Samen met het nieuwe Dordrechts Museum en het publieks­gerichte Erfgoedcentrum DiEP kunnen we de ambities voor het Hofkwartier nu heel goed waarmaken. Dit wordt dé plek waar cultuur, historie en verdieping samenkomen.'

Voorlopig ontwerp
Woningcorporatie Trivire en architectenbureau Abrahamse & De Kock werkten de afgelopen maanden aan een voorlopig ontwerp voor het filmtheater. De voorgevel en de verlengde zijgevel aan de Augustijnenkamp worden grotendeels in oude luister hersteld. Daarachter wordt het bestaande gebouw vernieuwd. In het voorhuis komt de horeca en in het achterhuis komen vier kleinere filmzalen met verblijfsruimten. Qua uiterlijk en bouwvolumes sluit het ontwerp dan ook goed aan bij de bestaande bebouwing.

Cinode
De komst van filmtheater The Movies naar Dordrecht betekent dat het huidige filmhuis Cinode dichtgaat. Cinode heeft geen bestaansrecht naast een filmtheater met vier zalen in de binnenstad. Voor de sluiting van Cinode stelt de gemeente een reorganisatieplan op, waarin afspraken worden gemaakt met de huidige medewerkers van Cinode.

Dekking
De huidige gemeentelijke kosten voor de exploitatie van Cinode bedragen 300.000 euro per jaar. Een groot deel van deze kosten valt vrij door de sluiting van Cinode. Het exploitatietekort van Tivire wordt met deze vrijval gefinancierd. De gemeente draagt een bedrag van 170.000 euro bij aan het exploitatietekort gedurende twintig jaar. Als de exploitatie van het filmtheater onverhoopt stopt, vervalt de bijdrage van de gemeente.

Datum 7 januari 2010