GroenLinks

GroenLinks wil onderzoek naar mogelijke corruptieschandalen op Bonaire

7 januari 2010

GroenLinks wil opheldering van staatssecretaris Bijleveld over de aanhoudende geruchten dat het openbaar bestuur van Bonaire corrupt zou zijn. Het Antilliaans Dagblad meldt vandaag dat het in het bezit is van documenten waaruit zou blijken dat het bestuurscollege van Bonaire door omkoping is gevallen. GroenLinks pleit voor een onafhankelijk onderzoek naar de mogelijke schandalen.

Volgens GroenLinks-Tweede Kamerlid Ineke van Gent moet uit het onderzoek vooral lering getrokken worden voor de toekomst. Er moet een breuk worden gecreëerd met het verleden. Burgers van Bonaire verdienen, net als alle andere Koninkrijks burgers, een volstrekt transparante en integere overheid die gevrijwaard blijft van corruptie en omkoping, aldus van Gent.

De Nederlandse Antillen en Nederland zitten nu in de eindfase van een langdurig traject van wijziging van de onderlinge staatkundige verhoudingen. Wat GroenLinks betreft moet dit proces vooral leiden tot de verbetering van levensomstandigheden van de Antilliaanse bevolking en tot de versterking van de integriteit van het Antilliaanse openbaar bestuur.

Ineke van Gent

Schriftelijke vragen van het lid Van Gent (GroenLinks) aan de staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties over berichten over corrupt openbaar bestuur op Bonaire


1. Kent u het bericht (Prijskaartje aan BC, Antilliaans Dagblad 7 januari 2010) dat uit geheime documenten blijkt dat de steun van gedeputeerde Anthony Nicolaas voor de val van het UPB-bestuurscollege door ADB-voorman Jopie Abraham gekocht zou zijn? Zo ja, kloppen deze berichten?


2. Kunt u, indien deze berichten kloppen, aangeven welke gevolgen deze actie hebben gehad voor het verloop van de onderhandelingen over wijziging van de staatkundige verhoudingen? Zijn er eerder signalen hierover binnengekomen bij de Rijksvertegenwoordiger of bij andere Nederlandse overheidsfunctionarissen?


3. Wordt op dit moment onderzocht of er hierdoor mogelijk strafbare feiten zijn begaan? Zo ja, wie voert dit strafrechtelijk onderzoek uit en wie neemt uiteindelijk de beslissing om al dan niet strafvervolging in te stellen?


4. Bent u met mij van mening dat, indien deze geruchten op waarheid berusten, dit een bestuurlijke cultuur is waaraan zo snel mogelijk een einde gemaakt moet worden? Welke initiatieven zijn inmiddels ontplooid om uw voornemen tot het versterken van de bestuurlijke integriteit uit te voeren?


5. Bent u bereid om in navolging van het Arubaanse corruptieonderzoek ook voor de BES-eilanden onafhankelijk wetenschappelijk gevalideerd onderzoek te laten uitvoeren naar mogelijke corruptiezaken in de afgelopen jaren en aanbevelingen te vragen voor het voorkomen van toekomstige corruptiegevallen?


6. Bent u bereid om deze vragen voor vrijdag 15 januari a.s. te beantwoorden?