Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT


001_2010

Noodscenario gladheidbestrijding klaar

Sittard-Geleen, 7 januari 2010 - B&W van Sittard-Geleen hebbenn vandaag een noodscenario gladheidbestrijding vastgesteld. Dit noodscenario treedt in werking zodra de hoeveelheid strooizout waar de gemeente over kan beschikken, niet meer voldoende is om het Uitvoeringsplan Gladheidbestrijding in volle omvang uit te voeren.

Hoewel hier wel contractuele afspraken over zijn gemaakt heeft Sittard-Geleen de afgelopen week niet of nauwelijks strooizout gekregen van de zoutleverancier. Daardoor is de voorraad in de depots geslonken tot ongeveer 90 ton. Dat is genoeg voor nog twee complete gladheidbestrijdingsacties. Omdat de weersvoorspellingen er op wijzen dat er de komende dagen nog meer sneeuw kan vallen, en de kans bestaat dat het zout dan helemaal op is, hebben burgemeester en wethouders vandaag een noodscenario vastgesteld. Dat houdt in dat er bij sneeuwval of bij andere vormen van gladheid alleen nog maar met de sneeuwschuif sneeuw geruimd wordt en alleen nog maar de hoofdwegen en de belangrijkste fietspaden zout wordt gestrooid. Ook de handmatige gladheidbestrijding wordt beperkt tot plaatsen waar veel personen komen. Het gaat dan om bushaltes, bejaardencomplexen, openbare gebouwen en de centra/markten.

Het noodscenario houdt ook rekening met het feit dat het zout helemaal op kan raken. Dan wordt met grof zand of grit gestrooid. Inmiddels heeft de gemeente Sittard-Geleen 50 ton van dit grit aangeschaft.

Of en wanneer het noodscenario daadwerkelijk van kracht wordt, is afhankelijk van de weersomstandigheden en de aanvoer van zout. Via de website www.sittard-geleen.nl wordt het van kracht worden van het noodscenario bekend gemaakt.