Ingezonden persbericht


Persbericht

Den Haag, 7 januari 2010

Alles van Waarde - ontwerper Ootje Oxenaar
Tentoonstelling in het Museum voor Communicatie, te zien t/m 11 april 2010

Grafisch ontwerper Ootje Oxenaar verwierf grote bekendheid met zijn ontwerpen voor Nederlandse bankbiljetten en postzegels. Ook gaf hij lange tijd op overtuigende wijze leiding aan de kunst- en vormgevingsafdeling van de PTT. Hierdoor leverde Oxenaar een belangrijke bijdrage aan de opbloei van het Nederlandse designklimaat. In het Museum voor Communicatie is nu een expositie te zien over zijn werk. Een persoonlijke en bijzondere collectie, nooit eerder vertoond en te bezoeken tot en met 11 april april 2010.

In de expositie staat Oxenaars werk voor De Nederlandsche Bank en PTT centraal. Voor beide maakte hij eigenzinnige ontwerpen en bouwde hij aan een langdurige, hechte relatie. De afdeling Kunst en Vormgeving van PTT stond tot 1994 onder zijn leiding. Oxenaar gaf ontwerpers veel vrijheid en moedigde het experiment aan.

Snip, Vuurtoren en Zonnebloem
Voor De Nederlandsche Bank ontwierp Oxenaar tussen 1965 en 1986 zijn spraakmakende bankbiljetten, zoals de Snip, de Vuurtoren en de Zonnebloem. Het verdwijnen van de gulden betekende tevens het einde van de door velen gewaardeerde geldvormgeving. Oxenaar had voordat de euro werd ingevoerd wel ontwerpvoorstellen ingediend voor de nieuwe biljetten, maar de Europese bank vond ze te gewaagd. Hiermee was het vooruitzicht om vernieuwende Nederlandse vormgeving op Europese schaal toe te passen, helaas verdwenen.

Echte bankbiljetten, schetsen en ontwerpen
'Alles van Waarde' toont niet alleen alle postzegels en de (echte!) bankbiljetten die Oxenaar ontwierp. Ook de bijbehorende schetsen en ontwerpen zijn te zien, inclusief zijn voorstellen voor de eurobiljetten. De combinatie van deze objecten, gevat in de bredere context van Oxenaars werk, maakt van de tentoonstelling een echte ontmoeting met een groot meester. Deze tentoonstelling kwam mede tot stand dankzij bruiklenen van het Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers (NAGO), het Geldmuseum en de Nederlandsche Bank.

Alles van Waarde, tentoonstelling in het Museum voor Communicatie, Zeestraat 82, Den Haag. Kijk voor openingstijden en entreeprijzen op de website: www.muscom.nl .........................................................Å…Å…Å…Å…Å…Å…Å…Å…Å…Å…Å…Å…Å…Å…Å…Å…Å…….