KRO

KRO De Wandeling: Rouwen om ongewenste kinderloosheid

Uitzenddatum: 08/01/2010


1 op de 10 paren is ongewenst kinderloos en vaak schuilt hier veel verdriet achter. In KRO De Wandeling op 8 januari het verhaal van kapster Dianne Pot die ongewenst kinderloos is. Dianne is 30 als haar biologische klok gaat tikken. Zij en haar man Edwin willen graag kinderen. Als Dianne na enkele jaren nog niet zwanger is, gaan zij samen het medische circuit in. Ondanks vele behandelingen van kunstmatige inseminatie en IVF raakt Dianne niet zwanger. Daarom nemen ze de moeilijke beslissing om af te zien van verdere behandelingen. Op dat moment komt voor Dianne de klap en raakt ze in een rouwproces. Precies op dat moment ontmoet ze Henri Kroes. Hij heeft een beperking en werkt als tuinman op landgoed De Horte. Er ontstaat een bijzondere vriendschapsband.

"Ondanks al die behandelingen ben ik geen enkele keer zwanger geweest. De keuze om te stoppen met verdere behandelingen was moeilijk, maar lichamelijk kon ik het niet meer aan. Toen alles achter de rug was stortte ik in. Mijn verdriet was zó intens, mijn hele ziel deed pijn. Het was echt een rouwproces. Ik vond niets meer leuk en al mijn creativiteit was weg." Tijdens dit rouwproces ontmoet ze Henri Kroes. Henri werkt als tuinman op landgoed De Horte en schrijft gedichten. Dianne wordt door deze gedichten geraakt en ze inspireren haar om zelf weer te gaan tekenen. "Henri is een oprecht mens, die een beperking heeft. Door de maatschappij wordt hij soms op een zijspoor gezet. Hij is zelfs gepest, maar ik zie hem als een volwaardig mens. Zijn gedichten hebben mij geholpen en geïnspireerd." Het resultaat is een bijzondere dichtbundel geworden: "Eigen-wijze rijm voor groot en klein" met gedichten van Henri en tekeningen van Dianne.

Hella van der Wijst gaat wekelijks op zoek naar inspirerende verhalen van mensen die hun hart volgen. Daarbij doorkruist ze wandelend de mooiste natuurgebieden.

KRO De Wandeling, vrijdag 8 januari om 17.05 uur bij de KRO op Nederland 2.

Website

www.kro.nl/dewandeling

Programma

KRO De Wandeling

Meer informatie

Voor persvragen/ interviewverzoeken: