Gemeente Beek


25ste expositiejaar in gemeentehuis start met foto-expositie door Theo Derksen

Op vrijdag 8 januari, om 20.00 uur, opent wethouder Thijs van Es het inmiddels 25ste expositiejaar in het gemeentehuis met een expositie samengesteld door gastcurator Theo Derksen, hoofd opleiding visuele communicatie en docent fotografie aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht. Hij toont het werk van drie jonge fotografen, te weten Christoph Giebeler, Patrick Jendrusch en Felix Baumsteiger.

Â

Christoph Giebeler

Â

Hoe kun je invloed uitoefenen op een landschap door het karakter daarvan middels ingrijpen te veranderen? Hoe hebben vreemde elementen en handelingen invloed op de waarneming daarvan? Maakt men deel uit van een landschap of is men slechts toeschouwer? Storende faktoren zijn erg geschikt om je bewust te worden van zo'n landschap en zijn gemeenschappelijke betekenis. Dat kan d.m.v. het plaatsen van een objekt dan wel een handeling. Het werk van Giebeler is bedoeld om mensen te prikkelen hun eigen openbare ruimte vorm te geven, zodat ze hun omgeving niet als beperkt ervaren.

Â

Patrick Jendrusch

Â

In zijn thema âLuilekkerlandâ wilt hij verschillende elementen, zoals ze in de mythologie van dit fantasieland kunnen verschijnen, naar onze tijd vertalen. Dit zonder terug te grijpen op het sprookje van de gebroeders Grimm, want de mythe van een luilekkerland als utopie van een samenleving vol overvloed is in alle kulturen door alle eeuwen heen verweven. Een leven, dat vroeger aan de rijken toebehoorde, maar in deze tijd voor iedereen toegankelijk is. Zijn beelden gaan uit van die overvloed met themaâs als wraatzucht, het eeuwig jong moeten zijn, de âKörperkulturâ, het egoïstische marktdenken en de uitwisselbaarheid van menselijke betrekkingen.

Â

Felix Baumsteiger

Â

Felix Baumsteiger is een jonge fotograaf die werkt en studeert in Maastricht. Op het eerste zicht richt zijn vrij werk zich op alledaagse dingen uit zijn leven. Hij fotografeert personen, plaatsen, details. Maar het draait er bij hem niet om de realiteit vast te leggen. Zijn beelden zijn niet eerlijk. Hij probeert door zijn kleurgebruik en motiefkeuze een eigen wereld te scheppen. Hij gebruikt het medium fotografie om aan de realiteit te ontsnappen.

Â
De expositie is t/m 5 februari, op maandag t/m vrijdag van 9.00 uur â 12.30 uur, op woensdag van 14.00 â 19.00 uur en op zondag 10 januari van 14.00 â 17.00 uur.