Universiteit van Amsterdam

Universiteit van Amsterdam viert 378ste Dies Natalis Rector magnificus stelt de toekomst van het hoger onderwijs aan de orde

De Universiteit van Amsterdam (UvA) viert op vrijdag 8 januari haar 378ste Dies Natalis (geboortedag). Rector magnificus prof. dr. Dymph van den Boom gaat in de openingstoespraak in op de toekomst van het Nederlandse stelsel voor hoger onderwijs. Zij analyseert welke problemen opgelost moeten worden, welke ambities de Nederlandse universiteiten willen realiseren en welke oplossingen soelaas bieden. Daarna houdt prof. dr. Joep Leerssen, hoogleraar Europese studies, in het bijzonder Europese moderne letteren, de Diesrede getiteld Kennis, context, betekenis. Historische feiten en hedendaags belang. Na een muzikaal intermezzo worden eredoctoraten uitgereikt aan psycholoog prof. Annette D. Karmiloff-Smith en rechtsgeleerde prof. Lawrence Lessig. De middag eindigt met de prijsuitreiking 'UvA-docent van het jaar 2009'.

Diesrede
In 1837 werd een belangrijk, verloren gewaand handschrift opgespoord met Duitse en Franse teksten uit de negende eeuw. In de Diesrede zet prof. dr. Joep Leerssen uiteen wat het belang van dat handschrift was voor de toenmalige geleerden en voor het nationalisme dat toentertijd in Europa floreerde. Bovendien legt hij uit wat die episode van 1837 betekent voor het hedendaags onderzoek naar nationalisme, en wat dat onderzoek kan bijdragen aan de actuele debatten rondom cultuur, erfgoed en nationale identiteit. Leerssen probeert daarmee een lans te breken voor de specifieke thematiek, werkwijze en relevantie van de Geesteswetenschappen.

Eredoctoraten
De UvA verleent eredoctoraten aan de Brits-Franse cognitief psycholoog Annette Karmiloff-Smith en de Amerikaanse rechtsgeleerde Lawrence Lessig. Karmiloff-Smith is hoogleraar en hoofd van de Neurocognitive Development Unit van het Institute of Child Health, University College London. Zij ontvangt het eredoctoraat vanwege haar belangrijke bijdrage aan de cognitieve psychologie en daarmee gerelateerde wetenschapsgebieden. Karmiloff-Smith verrichtte vooral baanbrekend werk op het gebied van de cognitieve ontwikkeling. Erepromotor is prof. dr. Maurits van der Molen, hoogleraar Ontwikkelingspsychologie, in het bijzonder de psychobiologische en differentieel-psychologische aspecten daarvan.

Lessig, sinds kort hoogleraar aan de Harvard Law School, is een zeer grote naam op het terrein van het informatierecht (cyberlaw). Hij is een actief voorvechter van informationele en culturele vrijheden op het internet, en initiator van het zeer succesvolle Creative Commons-project, dat wereldwijd de standaard voor open-contentlicenties heeft gezet. Erepromotor is prof. mr. Bernt Hugenholtz, hoogleraar Informatierecht en directeur van het Instituut voor Informatierecht (IViR). Zie onderstaande verwijzing voor meer informatie over de eredoctoraten. Naar aanleiding van het verlenen van de twee eredoctoraten worden twee symposia georganiseerd. Zie onderstaande verwijzingen voor meer informatie.

UvA-docent van het jaar
De Dies Natalis wordt afgesloten met de uitreiking van de prijs voor de beste UvA-docent van 2009. De genomineerden zijn: dr. Bart van Heerikhuizen (Sociologie), prof dr. Hugo Heymans (Geneeskunde), drs. Carmen Lie-Lahuerta (Spaanse taal en cultuur), prof. mr. Jit Peters (Staats- en bestuursrecht), en dr. Peter Starreveld (Psychologie). Na het voorlezen van het juryrapport reikt juryvoorzitter Jesper Voskamp (lid Centrale Studentenraad en student Geschiedenis) samen met de rector magnificus de prijzen uit: de prijs voor de docent van het jaar en vier speciale prijzen voor de andere genomineerden. Zie onderstaande verwijzing voor meer informatie.

Tijd en locatie
De viering van de Dies Natalis vindt plaats op vrijdag 8 januari om 15.00 uur in de Aula van UvA, Singel 411, Amsterdam.