Universiteit van Amsterdam

Persbericht UNISCA 2010

VN nog lang niet toe aan pensioen

De penibele situatie in Afghanistan, het in stand houden van mensenrechten bij de bestrijding van terrorisme en de rol van private militaire eenheden als Blackwater in de hedendaagse oorlogsvoering. Meer dan honderd topstudenten uit binnen- en buitenland buigen zich over deze en andere urgente politieke thema's tijdens de dertiende editie van de United Nations International Student Conference of Amsterdam (UNISCA). In aanwezigheid van prominenten uit politiek en wetenschap (Job Cohen, Louise Fresco, Sweder van Wijnbergen, Arjan Erkel) fungeren de studenten als een ware denktank. Prof. dr. Cees Hamelink gaat tijdens de opening in op de vraag of de Verenigde Naties op 65-jarige leeftijd niet beter met pensioen kan gaan. De studenten proberen met een frisse kijk en creatieve aanpak echter aan te tonen dat het wel mogelijk is om tot oplossingen te komen in de internationale politieke arena. UNISCA vindt plaats van vrijdag 8 tot en met vrijdag 15 januari aan de Universiteit van Amsterdam.

De conferentie start in De Rode Hoed met prominente sprekers onder wie burgemeester van Amsterdam Job Cohen en prof. dr. ir. Louise Fresco (universiteitshoogleraar UvA duurzame ontwikkeling, kroonlid SER, lid KNAW). De dag daarop lichten tal van specialisten uit de (internationale) wetenschap en politiek de conferentiethema's nader toe. Speeches van Sweder van Wijnbergen (hoogleraar Staathuishoudkunde UvA, specialist economische crisis), Arjan Erkel (logistiek coördinator Artsen zonder Grenzen, in het verleden gegijzeld door fundamentele Islamitische rebellen) en vele anderen vormen de opmaat voor een inspirerende conferentieweek aan de Universiteit van Amsterdam. Excellente studenten met zeer verschillende achtergronden moeten het eens worden over de aanpak van delicate vraagstukken als de grensproblematiek van Pakistan en Afghanistan, de millenniumdoelen, het effect van de economische crisis op ontwikkelingshulp en de immer voortdurende jacht op heksen. UNISCA's Press Department bericht vanuit het perspectief van vijf mondiale kranten over de conferentie in de dagelijkse krant The UNiversal Times. Op de laatste dag van de conferentie worden de uitkomsten in de vorm van resoluties gepresenteerd in De Rode Hoed.

UNISCA is een simulatie van een Verenigde Naties-conferentie waar alle aspecten van het internationale politieke spel aan bod komen. De jonge, getalenteerde academici vertegenwoordigen ieder een land en behandelen zodoende verschillende onderwerpen. Als ware wereldleiders debatteren, lobbyen en oreren zij vanuit het perspectief van dat land.

UNISCA is een initiatief van studenten van de UvA. De resoluties worden gebundeld en naar betrokken VN-ambtenaren gestuurd, onder wie de permanente Nederlandse VN-vertegenwoordiging in New York en Genève.



Universiteit van Amsterdam