Gemeente Giessenlanden


Nieuwjaarstoespraak burgemeester Els Boot

Dames en heren,

Â

Pas geleden werd ik âs nachts wakker van de kiespijn. Ik besloot beneden een aspirine te gaan halen en keek uit het raam. Ondanks dat het diep in de nacht was, kon ik het landschap goed zien. De absolute schoonheid maakte diepte indruk op mij en ik vroeg me af wat er zo anders was dan normaal. Maar daar kwam ik snel achter toen ik in de keuken het licht aan wilde doen. De elektriciteit was uitgevallen! Nergens een huis verlicht, nergens straatlantaarns. Deze onverlichte echtheid was overweldigend.

Mijn man stommelde na enige tijd ook de trap af en ging op zoek naar zijn draadloze radio. Stel je voor dat het morgen nog steeds zo is, zei hij. Dan hebben we het in ieder geval koud, zei ik. Waarop hij antwoordde: âDat is nog het minst erg, veel erger is dat jij dan morgenochtend je koffie mist.â Dat had ik mij dus nog niet gerealiseerd. Een moment waarop ik me weer eens realiseerde hoe wij gewend zijn geraakt aan, of zelfs verwend zijn door, de voordelen van een welvarend land waar de economische vooruitgang niet heeft stil gestaan.

Â

Dames en heren, ik wil u graag hartelijk welkom heten op onze Nieuwjaarsontmoeting 2010. Dit jaar in ons dorp Schelluinen. Deze avond is samen met de inwoners georganiseerd. Wat is er zoal te doen?

Â


1. U kunt een kijkje nemen bij mensen van de Sterrenwacht Schelluinen. Â


2. U kunt de film Schelluinen Ons Dorp van Toon de Jongh bekijken.


3. De Geschiedkundige Vereniging Giessenburg en Schelluinen neemt u mee terug in de tijd. Hier is er ook een plek ingeruimd waar u een beeld krijgt van het verzet vanuit Schelluinen tegen de Betuweroute. Dat verzet is een deel van de Schelluinse identiteit geworden en mag dus niet ontbreken.


4. De Oranjevereniging Schelluinen geeft u een voorproefje van de feestweek 2010.


5. Marc van Laere uit Hoogblokland verzorgde de inrichting van deze ruimte.

En de hapjes worden vanavond verzorgd door Syndion uit Giessenburg, een organisatie die mensen met een handicap ondersteunt en begeleidt. Zij hebben de hapjes zelf gemaakt en zullen ze vanavond ook zelf aan u serveren.

Â

Ik sprak zojuist over de voordelen van economische vooruitgang. Maar die vooruitgang heeft ook een duidelijke keerzijde. En als er een dorp is dat dag in dag uit de oprukkende verstedelijking aan den lijve ervaart, dan is dat Schelluinen. Het thema van deze avond is dan ook: âOp de grens van Groen en Roodâ. Voordat ik mijn visie hierop geef, nodig ik u alvast uit om uw ideeën hierover in beeld te brengen op een van de schildersdoeken die door Carl Goedegebuur van het Schelluinse bedrijf Metaforio in dit dorpshuis zijn geplaatst.

Â

Ontwikkelingen op de grens van groen en rood. Zoals ik u al zei, Schelluinen kent ze als geen ander. De Betuweroute, het toenemend verkeer op de A15, de waterzuiveringsinstallatie, Schelluinen-West. Allemaal ontwikkelingen die voor het algemeen belang noodzakelijk werden geacht. Besluiten die gewikt en gewogen werden. Werden getoetst op financiële en economische haalbaarheid.

Â

Besluiten die soms zelfs een hoger doel moesten dienen. Namelijk, het vrijwaren van het Groene Hart van overlastgevende bedrijvigheid en het reguleren van verkeersstromen. In de laatste twintig jaar van de vorige eeuw werden er tal van dit soort besluiten genomen. Er werden vele plannen gemaakt voor het verbeteren van ons wegennet en de vestiging van bedrijventerreinen. Met als doel de Nederlandse economie te stimuleren. Er moest immers brood op de plank komen. Het ging ons voor de wind in Nederland, de handen werden uit de mouwen gestoken.

Â

Terecht neemt dit dorp het de politiek kwalijk. Of het nu de gemeentebestuurders waren of van de Provincie of het Rijk. Of het nu de bestuurders van toen waren of die van nu. Wie dan ook. De mensen in dit dorp zagen van lieverlee hun landelijke dorpje veranderen in een dorp langs een verkeersriool, een treinverbinding en een transportcentrum. Ontwikkelingen die allen stuk voor stuk de economische groei moesten bevorderen en bij zouden dragen aan de vitaliteit van dit gebied of nog verder: de verbinding van de Rotterdamse haven met het Duitse Ruhrgebied.

Â

Maar Schelluinen bracht het offer. En in het verzet bleken hun argumenten van onvoldoende gewicht om op te boksen tegen dat grotere nationale en internationale belang dat vooral de economische en financiële noodzaak van nationaal belang diende. Hoe groot het verzet op de Schelluinse schaal ook was, op nationaal niveau viel het in het niet.

Â

In een klein land als Nederland waar ruimte een schaars goed is, zullen grote economische ontwikkelingen en wegenbouw ook in onze nabije toekomst leiden tot opoffering van mooie ruimte, leefruimte. Op de korte termijn spelen de volgende projecten! De A27 moet verbreed worden, er moet een nieuw bedrijventerrein komen langs de Haarweg, dus in het Groene Hart. Er moeten aansluitingen komen op de A27 voor al het komende en gaande verkeer.

Â

Bestuurders dienen het algemeen belang. Niet het individuele. Algemeen belang is inmiddels een juridisch begrip in Nederland. Elk besluit wordt genomen op grond van dat Algemeen Belang en elke rechter toetst besluiten langs de meetlat van het Algemeen Belang. En de toetsingscriteria die gehanteerd worden zijn vooral van economische en financiële aard.

Als u het nieuws goed volgt dan is het u vast opgevallen dat er inmiddels heel veel dorpen als Schelluinen zijn. En dat er heel veel bewoners van dorpen als Schelluinen zijn. Mensen die te hoop lopen tegen economische ontwikkeling op elk beschikbaar stukje grond. En helaas wint nog steeds het groter verband, het Algemeen Belang, van een klein dorpje hier, een straatje daar, een groepje milieuactivisten zus of een clubje boze moeders zo.

Â

Het toenemend verzet tegen grote projecten overal in ons land. Het toenemend verzet tegen de verwoesting van leefgebieden voor mens en dier, het toenemend verzet tegen meer herrie, meer licht, meer stank. Dit verzet zou, in het licht van ons internationale debat over duurzaamheid een plek moeten krijgen.

Â

Anders gezegd. Het begrip Algemeen Belang is hard aan herijking toe. Niet uitsluitend financiële en economische belangen dienen als kader voor het algemeen belang maar ook aspecten van leefbaarheid, landschaps- en natuurbeheer zijn van belang.

Â

Het college van Giessenlanden heeft zich in 2008 opgeworpen als de Poortwachter van het Groene Hart. Wij willen daarmee aangeven dat elke beslissing die wordt genomen op het gebied van Ruimtelijke Ordening en Verkeer met zorg genomen moet worden. We zullen ons steeds de volgende vragen moeten stellen: Wat is het nut en de noodzaak, hoe passen we noodzakelijke ontwikkelingen op een goede en duurzame manier in in onze mooie Alblasserwaard? De ontwikkelingen gaan snel en als we op enig moment tot de conclusie komen dat een genomen besluit niet langer het Algemeen belang dient, dan moeten die besluiten opnieuw overwogen kunnen worden. Zeker in een tijd van recessie en bevolkingskrimp zou zoân houding van bestuurders getuigen van moed. Gelukkig delen steeds meer landelijke politici deze mening.

Â

Als meest zuidelijke gemeente van het Groene Hart, zal Giessenlanden dan ook steeds kritische vragen blijven stellen aan andere gemeenten in onze regio, aan de provincie en aan het Rijk. En proberen we om in overleg met al deze partijen creatieve oplossingen te bedenken. Omwille van het behoud van het Groene Hart. Dat is een afweging van Algemeen Belang. En, dames en heren, die kritische opstelling en zorg om het Groene Hart wordt ons lang niet altijd in dank afgenomen.

Â

Het doet mij deugd dat steeds meer bestuurders in onze regio zich hier iets van aantrekken. Proactief handelen, willen weten wat hun ontwikkelingswensen voor andere gebieden betekenen en bereid zijn op zoek te gaan naar oplossingen om ook andere belangen te kunnen dienen. Het doet mij deugd dat het gebiedsplatform van de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden met een goede toekomstvisie is gekomen voor het beheer van dit gebied.

Â

Toch overheerst helaas nog steeds de gedachte dat economische belangen voorrang moeten krijgen. Er is voor politici dus nog veel werk te doen.

Â

Maar ook voor burgers. Zoals ik u al eerder schetste, leven we in een tijd waarin we gewend zijn aan economische vooruitgang. We willen alles. Meer woningbouw, meer parkeerplaatsen, meer voorzieningen, meer groen, meer energie en ga zo maar door. Maar we weten inmiddels dat al deze wensen niet altijd verenigbaar zijn. Een voorbeeld is het verzet tegen de windmolens. Natuurlijk begrijpen we dat niet iedereen blij is met het uitzicht hierop. Maar als we willen dat onze kinderen ook nog kunnen beschikken over energie. Dan moeten we keuzes maken.

Â

Uw college gaat daarvoor, soms tegen de stroom in, als trendsetter zo u wilt. In de vaste overtuiging dat het bij het dienen van het Algemeen Belang niet alleen gaat om financiële en economische belangen maar ook om leefbaarheid, duurzaamheid en natuurbeheer. Soms moeten die aspecten zwaarder wegen dan financieel economische. Dat is ook algemeen belang. Als we willen dat het Groene Hart als long van de Drechtsteden en het Rijnmond gebied blijft bestaan, dan zullen we ons wel zo langzamerhand moeten gaan afvragen wat onze Alblasserwaard in een groter verband voor functie heeft. We moeten onze blik naar buiten richten en deelnemen aan dat grote debat over de nieuwe richting. En ja, dan zullen er weer keuzes gemaakt moeten worden. Voor en met u. In het Algemeen Belang.

Â

Ik wens u allen een geweldig 2010 vol wijsheid en zorg voor uw naasten en uw omgeving.

Â

Burgemeester Els Boot

Â

Â