Waterschap Aa en Maas

Waterschap "kapt" bomen voor meer natuur

In januari, februari en maart worden bomen gerooid langs het Drongelens kanaal in de gemeente Heusden. Waterschap Aa en Maas wil hiermee de natuur een impuls geven. De afgelopen jaren zijn de bomen te veel richting het kanaal gegroeid. Ook staan er soorten die hier niet thuishoren. Ze zorgen voor te veel schaduw waardoor de variatie in planten sterk achteruit gaat. Het rooien creëert meer ruimte voor bijzondere planten en bloemrijke oevers. Vogels, insecten en kleine zoogdieren zullen hiervan profiteren.

Natuurontwikkeling
Bomen kappen voor méér natuur. Dat klinkt tegenstrijdig, maar het is waar! Het bos is steeds verder richting het kanaal `geschoven'. Door meer ruimte en meer licht krijgen plantensoorten als gewone agrimonie, grote pimpernel en geel walstro meer kans. Het gewenste beeld van de kanaaloevers bestaat uit bloemrijke graslanden met ruigtes op de oevers en loofbos met struikgewas. Zo hebben de kanaaloevers er oorspronkelijk ook uitgezien.

Recyclen
Het kappen ziet er op dit moment ernstig uit, maar is hard nodig voor het behoud van de natuur. Meer zonlicht zorgt ervoor dat bijzondere planten binnen enkele jaren weer gaan groeien. En daar profiteren dan weer allerlei vlinders, sprinkhanen en hagedissen van. Een gedeelte van het gekapte hout wordt in de bosstroken gelegd, waar het op een natuurlijke manier wordt `gerecycled'.

Bijzondere inlandse eiken en meidoorns blijven staan. In totaal worden om en nabij 50 bomen verwijderd. De kap geeft een impuls aan de natuurontwikkeling op de oevers van het Drongelens kanaal. Zo dragen we ook ons steentje bij aan de realisatie van de Ecologische hoofdstructuur.