GroenLinks

GroenLinks wil dichte winkeldeuren tijdens vrieskou

8 januari 2010

Het is al wekenlang koud buiten. Het vriest, het sneeuwt en de verwarming draait op volle toeren. Toch houden veel winkeliers hun deuren nog steeds wagenwijd open. GroenLinks-Tweede Kamerleden Ineke van Gent en Kees Vendrik vragen het kabinet vandaag om in gesprek te gaan met de winkeliers en afspraken te maken over het sluiten van de deuren.

Ineke van Gent: Het is een win-win-win situatie als we de deuren niet open laten staan. Het is een zegen voor het klimaat, het scheelt de winkelier en klant in de portemonnee, en winkelpersoneel staat niet langer op de tocht. Het is belangrijk om hier samen afspraken over te maken. Winkeliers zetten hun deuren wagenwijd open, omdat het er zogenaamd gastvrij uitziet en ze zo meer klanten denken te trekken. Veel winkeliers willen de deuren best dichthouden, maar dan moet de buurman het ook doen. Ze zijn bang anders klanten te verliezen.

Ook in de zomer, als de airconditioning draait, is het verstandig om de deuren niet de hele dag open te laten staan. In New York krijgen winkeliers een boete als ze de deur openzetten terwijl de airconditioning aan staat.

Kees Vendrik: Het is grote onzin om de buitenlucht te verwarmen. Dat is stoken voor de mussen en kost veel geld. Voor die energieverspilling betalen wij allemaal als klanten in de winkel. Daar moet snel een einde aan komen. Winkeliers kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen om een automatische deur aan te schaffen. Die investering verdient zich vanzelf terug. Winkeliers zeggen de deuren open te houden vanwege klantvriendelijkheid, maar de klant is helemaal niet gebaat bij dure energieverspilling.

Ineke van Gent en Kees Vendrik

Vragen van de leden Van Gent en Vendrik (GroenLinks) aan de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en de minister en staatssecretaris van Economische Zaken over het sluiten van winkeldeuren om energie te besparen.


1. Valt het u ook op dat winkeliers ondanks het huidige koude weer hun winkeldeuren vaak wagenwijd open laten staan?
2. Bent u het met ons eens dat deze energieverspilling ongewenst is?
3. Bent u het met ons eens dat winkeliers flink op de energiekosten kunnen besparen als ze de winkeldeuren sluiten op het moment dat de verwarming of airconditioning aan staat?
4. Bent u het met ons eens dat dit ook zou bijdragen aan de strijd tegen klimaatverandering en aan een gezondere werkomgeving voor winkelpersoneel?
5. Bent u bereid om hierover in gesprek te gaan met MKB Nederland teneinde in kaart te brengen hoeveel winkeliers jaarlijks, op de energiekosten kunnen besparen door de winkeldeuren te sluiten?
6. Bent u bereid afspraken te maken met MKB Nederland om ervoor te zorgen dat winkeliers investeren in energiebesparende maatregelen, zoals deuren die automatisch open en dichtgaan, en dat ze hun deuren zoveel mogelijk gesloten houden op het moment dat de verwarming of airconditioning aan staat?