Gemeente Heemskerk


dinsdag, 05 januari 2010

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Nawijn

4 januari 2010

Dames en heren,

Op een dag als vandaag kijk ik graag met u terug in de tijd en vooral naar de toekomst. In het jaar dat achter ons ligt hebben we met elkaar immers gebouwd aan het fundament van 2010.
Letterlijk gebouwd: het nieuwe gemeentehuis verrijst en toont nu al iets van de toekomstige uitstraling. Het zal vanaf begin 2011 het onderkomen zijn van onze medewerkers en van de openbare bibliotheek, én het zal het dak zijn waaronder de gemeenteraad zich inspant voor onze gemeente door te bouwen aan de toekomst. Dit jaar zullen we het nog even moeten volhouden in deze accommodatie.

Burgemeester Nawijn tijdens de nieuwjaarstoespraak 2010 We bouwen: met de herstructurering in oude wijken in Heemskerk is letterlijk gebouwd aan het fundament van de toekomst. De eerste fase is achter de rug; de tweede fase is aangebroken. Wie weet nog hoe de oude portiekflats aan de Lessestraat het straatbeeld bepaalden?
Vergeet het maar snel. Wat is het mooi geworden, dames en heren. Herstructureren betekent niet alleen zorgen voor vervangende nieuwbouw van de woningen. Het is vooral een kans om de sociale samenhang in een wijk te versterken. Een goed voorbeeld daarvan is Waterrijck, met o.a. een restaurant waar ook de bewoners van de omliggende buurt nadrukkelijk welkom zijn. De komende jaren gaan we door, want we hebben samen met WOONopMAAT mooie plannen.
Eind vorig jaar is bijvoorbeeld de eerste steen gelegd voor de brugwoningen aan de Jan Ligthartstraat, bestemd voor woningzoekenden die onverwacht woonruimte nodig hebben.
Zo staat er de komende tien jaar een aantal grote en kleinere projecten in de planning.

De bouw in de Broekpolder nadert zijn voltooiing. Door het economische tij is door de bank genomen de verkoop van woningen gedaald. De nieuwbouw in de Broekpolder gaat echter, zij het in een wat lager tempo dan oorspronkelijk en met aanpassing van de vraagprijzen, standvastig door. We zijn blij dat de werkgelegenheid in de bouw voor een deel behouden blijft, en niet alleen in de Broekpolder. Na enige vertraging gaat in 2010 het bouwproject Assummerhof van start.
Met het park, waar we al lang van kunnen genieten, de kasteeltuin, die in aanleg is en kasteel Assumburg, dat al eeuwen fier in het landschap staat, vormt deze locatie een palet waarin vroeger en nu zichtbaar zijn.
Een uniek project!

We bouwen niet alleen letterlijke aan de toekomst, maar ook in figuurlijke zin leggen we het fundament voor de komende jaren. Ik kan daar vele voorbeelden van noemen, maar ik beloof u dat ik me zal beperken. Bouwen aan de toekomst, dat kun je niet alleen. Op verschillende vlakken wordt samengewerkt met andere gemeenten, in het bijzonder met onze buren. Om die samenwerking te laten slagen, moeten soms de nodige hobbels worden genomen. Dat zal u ook de afgelopen tijd niet zijn ontgaan.
Ook voor toekomstige raden en colleges zal het een uitdaging blijven om de IJmond onder één vaandel te profileren, want gezamenlijk optrekken is van groot belang.

Eén van de onderwerpen waarin het belang van samenwerking duidelijk wordt, zelfs óver de grenzen van de IJmond, is de veiligheid in en rondom scholen. Met vertegenwoordigers van de middelbare scholen, de politie, bureau HALT en de gemeenten Uitgeest, Beverwijk én Castricum maken we momenteel afspraken. U kunt zich daar van alles bij voorstellen: preventie van alcohol- en drugsgebruik, omgaan met agressie, een mediationproject met leerlingen. De afspraken worden nog uitgewerkt en u zult er binnenkort meer over horen.

We behalen winst door meer samenwerking met anderen, profiteren van gezamenlijke kennis en ervaring. Criminaliteitsbestrijding bijvoorbeeld wordt regionaal aangepakt onder de paraplu van het RPC, regionaal platform criminaliteitsbeheersing. Een samenwerking van alle 10 gemeenten in de regio Kennemerland met Politie, Kamer van Koophandel en ondernemersorganisaties.
Zo wordt met de Heemskerkse Centrum Winkeliers momenteel via dat RPC gewerkt aan verbetering van de veiligheid in ons winkelgebied. Dit is in het belang van zowel het publiek als van de winkeliers zelf. Ik vind het daarom jammer dat nog niet alle winkeliers meedoen en doordrongen zijn van de noodzaak hiervan, en dan kijk ik met name naar enkele winkeliers die een grote keten vertegenwoordigen. Om te bouwen aan een veilige toekomst van óók het Heemskerks winkelgebied moeten we solidair zijn. Sluit U aan bij de winkeliersvereniging en kom zo op voor gezamenlijke belangen.

In samenwerking met Uitgeest spannen we ons in om de veiligheid onderweg van en naar het uitgaansleven te verbeteren. De maatregelen beginnen hun vruchten af te werpen. Door de inzet van de Nachtcoaches én de inzet van verschillende disciplines zien we verbetering tot stand komen. Er is hiermee een goede keus gemaakt: het werkt. Het team van Nachtcoaches wordt binnenkort nog uitgebreid met wederom gemotiveerde mensen.
Het is goed voor jong en oud om uit te gaan, om te ontspannen en om elkaar te ontmoeten. Ik ben blij dat dát nog steeds mogelijk is.

Ik noemde u het veilig uitgaan en de veiligheid op scholen en in het winkelgebied. Ook het buurtgericht werken wil ik in deze hier nadrukkelijk genoemd hebben. Onlangs is het werk dat door de buurtteams de afgelopen jaren is verricht geëvalueerd en is de sociale component als onderdeel toegevoegd. Meer aandacht voor de mens in de buurt.
Ik ben als burgemeester trots op zoveel bewoners die zich vrijwillig inzetten voor hun buurt en zo dus bouwen aan de toekomst. Een compliment aan de buurtteams is hier zeker op zijn plaats.

Het afgelopen jaar zijn opnieuw naturalisatiebijeenkomsten gehouden in onze gemeente. Medelanders zijn Nederlanders geworden en bouwen hier aan een níeuwe toekomst. In 2009 ging het om 56 personen. Tijdens deze naturalisatiebijeenkomsten blijkt keer op keer dat deze Heemskerkers zich hier snel thuis voelen en bijvoorbeeld al snel zijn opgenomen in diverse verenigingen. Dat is een sterke kant van Heemskerk, die best eens onder de aandacht gebracht mag worden.

Dames en heren, we staan aan het begin van een nieuw jaar, waarin we ons allemaal vanuit onze eigen verantwoordelijkheid inzetten voor de jaren die voor ons liggen. Dat doen we na maart met een nieuwe raad en met een nieuw college. Alles zal dan echt niet opeens helemaal anders gaan. Ik zie uit naar vernieuwing met behoud van het goede. Het goede van standvastigheid bijvoorbeeld, zodat onze inwoners er op mogen rekenen dat een raadsbesluit een gewogen besluit is, dat een week later nog van waarde is en niet zomaar wordt herroepen. Bestuurders die alert kunnen reageren op ontwikkelingen, maar zich niet laten leiden door de waan van de dag. Niet meteen een mening hebben of oordeel uitspreken zonder eerst ons oor te luisteren te leggen.
Het gemeentebestuur heeft brede steun vanuit de samenleving nodig om optimaal te kunnen functioneren.
Ik hoop dan ook dat alle kiesgerechtigden hun stem uitbrengen bij de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen.

Ongetwijfeld zal de gemeenteraad in deze tijd voor de taak komen te staan om te bezuinigen. Nu al zijn we zeer alert op de verhouding tussen onze inkomsten en uitgaven. De huidige economische omstandigheden zullen zeker invloed hebben op onze financiën. Hoe dat precies zal uitpakken, is mede sterk afhankelijk van de maatregelen die vanuit het rijk op ons afkomen. Het zou echter onverstandig zijn om de ogen te sluiten voor dit onderwerp, maar ik heb alle vertrouwen in onze financiële huishouding. We moeten er tegelijkertijd rekening mee houden dat een groeiend aantal inwoners een beroep op de gemeente zal doen.
Het lukt steeds meer mensen niet om de eindjes aan elkaar te knopen. We staan voor de taak om er voor hen te zijn, met ondersteuning waar dat nodig is.

Dames en heren, ik rond af. Voor dit jaar wens ik Heemskerk toe dat we de weg vinden naar de doelen die we voor ogen hebben: de weg van de inwoners naar de stemlokalen,
van politieke partijen naar een vernieuwd gemeentebestuur, van bestuurders naar samenwerking,
van buurtbewoners naar buurtgericht werken,
de veilige weg van en naar school en het uitgaansleven, de weg naar een goede toekomst voor Heemskerk!

Een toekomst die we samen bouwen op het fundament van 2009, Ik wens u allen een goed, gezond en gelukkig Nieuwjaar
---