NEN


NPR voor duurzame inzetbaarheid

vrijdag 8 januari 2010, 10:33

Het normontwerp van de Nederlandse praktijkrichtlijn NPR 6070 Duurzame inzetbaarheid van medewerkers verschijnt in februari 2010. Deze NPR 6070 biedt u handvatten om samenhang aan te brengen in initiatieven op het terrein van vitaliteit, employability en werkvermogen.

Het uiteindelijk doel van die initiatieven is duurzaam inzetbare medewerkers te krijgen, die bijdragen aan de prestatie van de (arbeids)organisatie en daarbij zelf ook meerwaarde ontlenen aan het verrichten van die werkzaamheden.

Verschillen
Organisaties kunnen heel verschillende prestatiecriteria hanteren bij het begrip 'toegevoegde waarde van het personeel'. Ook binnen één organisatie kunnen tussen afdelingen heel verschillende prestatiecriteria voor dat begrip worden gehanteerd. Deze verschillen hebben grote betekenis voor de inrichtingsprincipes van de organisatie, voor de arbeidsverhouding en hebben daarmee grote implicaties voor het effectief sturen op duurzame inzetbaarheid.

Koppelen
Het advies van NEN was om het onderwerp vitaliteit en duurzame inzetbaarheid te koppelen aan personeelsplanning en -besturing en het halen van strategische doelstellingen van (arbeids)organisaties. Normalisatie kan daarbij volgens NEN een rol spelen in onderlinge afspraken en verbetering van inzet van instrumenten voor dit onderwerp in (arbeids)organisaties.
Na een oproep om deel te nemen aan de totstandkoming van een praktische richtlijn voor duurzame inzetbaarheid van medewerkers is er een commissie gevormd met twaalf leden en een klankbordgroep met achtenveertig leden.

Scope
Voor ondernemingen of andere (arbeids)organisaties is het van belang dat actief wordt gestuurd op het krijgen van duurzaam inzetbare medewerkers. Ook voor werknemers is duurzame inzetbaarheid van belang. Het vermogen om, ook in veranderende omstandigheden, toegevoegde waarde te hebben voor de arbeidsorganisatie is van invloed op de kansen van de medewerker werk uit te voeren waarbij zelf ook meerwaarde wordt ervaren. Tot slot is duurzame inzetbaarheid ook een maatschappelijk belang. De samenleving is in meerdere opzichten gebaat bij een hoge arbeidsparticipatie om ook het draagvlak voor de sociale zekerheid op peil te houden en is daardoor ook gebaat bij organisaties die sturen op duurzaam inzetbare medewerkers.

Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Remco van Schaik, telefoon (015) 2 690 123 of e-mail remco.vanschaik@nen.nl.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN Arbomail (Publicatie) NEN KAM-mail (Publicatie)