Gemeente Hilvarenbeek


Uit de collegebesluitenlijst van 5 januari 2010

Verkeersbesluit vierde poot rotonde De Mierbeek De rotonde N269 - Notelstraat krijgt een extra poot aan de oostelijke kant van de provinciale weg N269. Deze vierde poot verbindt de rotonde en de Groenstraat. Om de verkeersveiligheid te waarborgen heeft het college enkele verkeersbesluitplichtige verkeersmaatregelen getroffen zoals het instellen van een 60 km/uur zone en een geslotenverklaring voor langzaam verkeer.

Voorstel aan de raad

Initiatiefvoorstel overdracht KPJ gebouw
Begin december diende de fractie Gemeenschapslijst een initiatiefvoorstel in over overdracht van het KPJ-gebouw. Het college legt dit initiatiefvoorstel voor aan de gemeenteraad en voegt daar zijn inhoudelijke reactie aan toe.
Het college vindt het voorstel van Gemeenschapslijst een goed initiatief dat past binnen hetgeen waar het college op dit moment mee bezig is. Het college is namelijk al enige tijd met de KPJ in gesprek over de toekomst van het clubgebouw en om te kijken op welke wijze de schulden afgelost kunnen worden.
Kanttekening die het college bij het voorstel plaatst, is dat formeel geen overdracht hoeft plaats te vinden, omdat het gebouw vervalt aan de gemeente als (grond)eigenaar.
Verder wil het college pas rekening houden met investeringen en structurele lasten zodra duidelijk is welke functie(s) het KPJ-gebouw krijgt en tot die tijd alleen het meest noodzakelijke onderhoud doen.

Invoering van rechtswege verleende beschikking
Om belemmeringen voor grensoverschrijdende dienstverleners zoveel mogelijk weg te nemen, werden eind december 2009 de Europese Dienstenrichtlijn en de Dienstenwet ingevoerd.
Voor vergunningstelsels die onder de Dienstenrichtlijn vallen - in Hilvarenbeek is dat een beperkt aantal - moet de van rechtswege verleende beschikking, de zogenoemde lex silencio positivo, verplicht worden ingevoerd. Deze juridische constructie houdt in dat een vergunning geacht wordt te zijn verleend, wanneer de overheid geen beslissing neemt binnen de voorgeschreven termijnen. Doel daarvan is overschrijding van beslistermijnen te voorkomen en te bestrijden. Wanneer dwingende redenen van algemeen belang - zoals openbare orde en veiligheid - zich daartegen verzetten, kan de raad besluiten dat bepaalde vergunningen niet onder de lex silencio positivo vallen. Aan de raad wordt voorgesteld daarover een besluit te nemen.

Herziening bestemmingsplan buitengebied
Het college stelt de raad voor in te stemmen met een gewijzigd voorstel âbestuursopdracht integrale herziening bestemmingsplan buitengebiedâ.
In december voerde de raad een eerder voorstel hierover van de agenda af met het verzoek de kosten voor dit project nader te bezien en daarbij het onderscheid te maken tussen de wettelijk verplichte en de optionele onderdelen van een nieuw bestemmingsplan buitengebied. Het college heeft in het gewijzigde voorstel de kosten nader gespecificeerd en het onderscheid inzichtelijk gemaakt.

Verordening Winkeltijden
Het college stelt de raad voor de Verordening Winkeltijden Hilvarenbeek 2010 vast te stellen en gelijktijdig de Verordening Winkeltijden Hilvarenbeek 1997 in te trekken.
In de nieuwe verordening wordt een bepaling opgenomen waarmee het college de bevoegdheid krijgt om ontheffing voor een avondwinkel op zon- en feestdagen (vanaf 16.00 uur tot maximaal 24.00 uur). Wanneer de raad instemt met dit voorstel wil het college de plaatselijke supermarkt Albert Heijn - die daarom verzocht heeft - ontheffing voor een avondwinkel verlenen op zondagen van 16.00 tot 20.00 uur voor een periode van twee jaar. Het college wil na deze periode de zondagavondopenstelling evalueren.
Een later ingekomen verzoek van de plaatselijke C1000 kan niet worden ingewilligd aangezien per 15.000 inwoners maximaal één ontheffing mag worden verleend.