Politie Brabant Zuid-Oost

Politie en OM onderzoeken uitbuiting en mensenhandel

Someren, 07-01-2010 o De politie en het Openbaar Ministerie zijn een onderzoek begonnen naar mogelijk strafbare feiten die gepleegd zouden zijn door een 46-jarige aspergeteelster uit Someren. De vrouw wordt verdacht van economische uitbuiting en mensenhandel, gepleegd tijdens het aspergeseizoen 2009.

Divisie Recherche

Het onderzoek wordt uitgevoerd door vijftien rechercheurs van de Divisie Recherche van Politie Brabant Zuid-Oost onder leiding van het Openbaar Ministerie. Aanleiding waren signalen die waren binnengekomen bij de politie, de gemeente Someren, het Openbaar Ministerie en andere instanties.

Buitenland

De rechercheurs hebben de afgelopen maanden onder meer verklaringen opgenomen van buitenlandse arbeiders die het afgelopen aspergeseizoen bij het Somerense bedrijf hebben gewerkt. Daarvoor zijn ze ook naar het buitenland gegaan. De rechercheurs hebben gesproken met mensen in Roemenie, Polen en Portugal. De verklaringen van deze personen worden meegenomen in het onderzoek. Over de inhoud van de verklaringen worden geen mededelingen gedaan.

Administratie

Voor het onderzoek is ook administratie van het bedrijf nodig. Daarom zijn vandaag (donderdag 7 januari 2010) doorzoekingen gedaan in panden in Someren, Venray, Moergestel en Gilze. Dat gebeurde onder leiding van de rechter-commissaris en de officier van justitie. De eigenaren en/of bewoners van deze panden hebben allemaal een link met het Somerense bedrijf. Bij de doorzoekingen is administratie, contant geld (ongeveer 35-duizend euro) en digitale gegevensdragers in beslag genomen. Er zijn geen aanhoudingen verricht. Aan de doorzoekingen van vandaag hebben in totaal ongeveer 50 politiemensen meegewerkt. Meer bijzonderheden en details over het onderzoek worden niet bekendgemaakt.